13:21 01.10.2021

Голова "Нафтогазу" очікує санкцій на оператора "Північного потоку-2" через зупинення транзиту газу до Угорщини через Україну

2 хв читати
Голова "Нафтогазу" очікує санкцій на оператора "Північного потоку-2" через зупинення транзиту газу до Угорщини через Україну

Зупинення "Газпромом" транзиту газу до Угорщини через Україну має спричинити санкції стосовно оператора "Північного потоку-2" (Nord Stream 2 AG), вважає голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Чекаємо тепер на накладення санкцій на 100% дочірню компанію "Газпрому", оператора "Північного потоку-2". (...) Оскільки відсутність дієвих санкцій створила очікування з боку "Газпрому", що йому насправді дозволено продовжувати використовувати газ як зброю проти України та інших країн і використовувати "Північний потік-2" навіть без дотримання європейських правил", - написав Вітренко на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

За його словами, зупинення транзиту до Угорщини через Україну є очевидною демонстрацією наслідків запуску "Північного потоку-2", "який створить величезні загрози для Європи та України".

"Кремль це робить навмисно. Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу як зброї", - зазначив Вітренко, зауваживши, що в спільній заяві США та Німеччина домовлялися про відповідну реакцію на такі дії з боку РФ.

Водночас він укотре наголосив, що для мінімізації впливу "Північного потоку-2" Кремль має розблокувати доступ до транзиту через Україну для "третіх осіб".

Голова НАК звернув увагу, що Україна відповідно до європейських правил створила гарантовані потужності (firm capacity) для транспортування газу з України до Угорщини, чого не зробила угорська сторона.

"Тобто Угорщина може гарантовано отримувати газ з України, а ми з Угорщини - ні. Ось така "одностороння" європейська інтеграція поки у нас з Угорщиною", - резюмував Вітренко.

Як повідомлялося, за даними оператора ГТС України, російський "Газпром" з 1 жовтня 2021 року, від початку нової газової доби (07:00), зупинив транзит природного газу через Україну в напрямку Угорщини.

У ОГТСУ зазначили, що заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід до Угорщини законтрактовані на весь газовий рік (із жовтня 2021 року до 30 вересня 2022) у розмірі 24,6 млн куб. м за добу.

На початку вересня Федеральне мережеве агентство ФРН (Bundesnetzagentur) отримало документи на сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного газотранспортного оператора. Розгляд документів та ухвалення рішення займе до чотирьох місяців. Потім рішення має бути передано Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

Україна та ОАЕ завершили переговори щодо Угоди про всеосяжне економічне партнерство

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА