16:03 16.05.2019

5G може з'явитися в Україні у 2020 р. - НКРЗІ

2 хв читати
5G може з'явитися в Україні у 2020 р. - НКРЗІ

 Запуск в Україні мобільного зв'язку п'ятого покоління (5G) можливий уже з 2020 року, заявив голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), Олександр Животовський.

"5G можливе вже з наступного року. Ми аналізуємо частоти, які можуть бути використані для 5G. Деякі вже очевидні - це 700 МГц і 3400 МГц. Деталі щодо інших необхідних частот - а це понад 20 ГГц - буде визначено цієї осені на WRC-2019", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Животовський зазначив, що ключове питання на підготовчому етапі до впровадження нового покоління зв'язку - досягнення домовленостей із мовниками та військовими про умови переходу з частотного діапазону 700-800МГц у більш низькі діапазони.

"У світі це називається звільненням "цифрового дивіденду", і всі країни це зробили років 100 тому. Через очевидні причини домовлятися з Нацрадою і мовниками будемо після завершення виборів", - наголосив глава НКРЗІ.

Він також зазначив, що комісія не забуде і про діалог з операторами, оскільки питання бізнес-кейсу для 5G поки що не закрите.

"На відміну від попередніх технологій G, п'яте покоління - більше про інфраструктуру та суміжні галузі, ніж про наші з вами смартфони. Тому ми тільки схвалюємо самостійні ініціативи операторів, а також перебуваємо у співпраці з Міністерством інфраструктури щодо різних кейсів використання нових технологій", - заявив Животовський.

Як повідомлялося, міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що Україна може виставити 5G-ліцензії на конкурс у 2020 році.

"Укравтодор" спільно з Nokia і "Vodafone Україна" з 25 квітня запустив тестову IoT систему дорожньої безпеки на 21-му км автодороги Н01. Планується, що пізніше зазначену систему також буде протестовано в технології 5G на одній з українських автодоріг.

Про тестування рішень для 5G-мереж у квітні заявили також два інші найбільші мобільні оператори країни - "Київстар" і lifecell.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА