17:38 29.11.2023

Країн, які не згодні з участю Лаврова в міністерському засіданні ОБСЄ, більше, ніж чотири - Кулеба

2 хв читати
Країн, які не згодні з участю Лаврова в міністерському засіданні ОБСЄ, більше, ніж чотири - Кулеба

Країн, які не згодні з участю РФ у міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ, більше, ніж чотири, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Є чотири країни, які офіційно заявили, що вони не будуть на міністерському засіданні - Україна і країни Балтії. Є країни, які підійшли сьогодні до мене і сказали, що не будуть на міністерському засіданні, тому що не згодні, але не говоритимуть про це публічно. Є країни, які не підходили сьогодні, але я знаю, що вони будуть на вечері в Скоп'є, де не буде Лаврова. Але вони не будуть завтра на офіційній частині з Лавровим. У сухому залишку: країн, які не згодні з участю Лаврова, більше, ніж чотири", - сказав він у штаб-квартирі НАТО після першого засідання Ради Україна-НАТО на рівні глав МЗС.

Кулеба наголосив, що кожна країна сама вирішує, і Україна поважає це, у який спосіб проявляти незгоду з участю російської делегації.

Водночас міністр наголосив, що Північна Македонія принципово і послідовно весь рік підтримувала Україну, і висловив подяку.

"Що стосується рішення про запрошення Лаврова, то є група країн-учасниць ОБСЄ, яка вважає, що на цей крок потрібно було піти, щоб врятувати ОБСЄ від повного колапсу і розвалу. У зв'язку з тим, що потрібно ухвалити рішення про бюджет, головування, перепризначення керівників організацій. Моя позиція відома: якщо ми справді хочемо врятувати ОБСЄ, то ми маємо або перезаснувати ОБСЄ без РФ, або знайти шлях вигнати звідти РФ", - сказав Кулеба.

Раніше в українському МЗС заявили, що делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ. Україна вважає, що присутність російської делегації лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ.

У МЗС наголосили, що, вдаючись до шантажу і відкритих погроз, РФ систематично блокувала консенсус із ключових питань, також свавільним стало блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ 2024 року. У МЗС нагадали, що Росія також незаконно затримала трьох українців - представників ОБСЄ, які перебувають у в'язницях уже понад 500 днів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА