17:46 23.10.2023

На Вашингтонському саміті мають розпочатися переговори про вступ України до НАТО - Вершбоу

2 хв читати
На Вашингтонському саміті мають розпочатися переговори про вступ України до НАТО - Вершбоу

На наступному саміті НАТО, який відбудеться 2024 року у Вашингтоні, необхідно розпочати переговори про вступ України до Альянсу, заявив заступник генерального секретаря НАТО в 2012-2016 рр., посол США при НАТО в 1998-2001 рр. Александер Вершбоу.

"Єдиною надійною гарантією безпеки для України є майбутнє членство в НАТО. І на Вашингтонському саміті ми маємо розпочати цей процес", - сказав він під час спеціальної події Київського безпекового форуму, заснованого фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну".

Вершбоу зазначив, що відповідна пропозиція міститься у зверненні Атлантичної ради до президента США щодо вступу України до НАТО. Ініціатори звернення вважають, що після початку переговорів щодо вступу України до Альянсу графік приєднання може залишатися відкритим і залежати від того, як розгортатимуться події, зокрема, щодо звільнення окупованих РФ територій.

На думку колишнього заступника генсека НАТО, саміт у Вільнюсі не приніс очікуваних результатів щодо перспектив українського членства і став по суті "втраченою можливістю".

"Було зроблено певні правильні кроки, скажімо, скасування ПДЧ. Але він мало в чому пішов уперед порівняно, скажімо, з Бухарестським самітом", - додав він.

Вершбоу наголосив, що "ювілейний саміт Альянсу - гарна нагода, щоб конкретно показати і визначити шлях України до членства в НАТО."

"Ми б хотіли, щоб Україна на Вашингтонському саміті розпочала переговори про вступ до НАТО", - сказав він.

Також Вершбоу вважає неприйнятною пропозицію деяких експертів відкласти вступ України до Альянсу до моменту завершення війни РФ проти України, оскільки це лише стимулюватиме Росію продовжувати агресію.

"Тобто це все одно, що надати Росії постійне право вето на рішення про вступ України до НАТО", - пояснив колишній заступник генсека НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА