17:32 03.10.2023

Президент Європарламенту очікує перегляду бюджету ЄС, який має передбачати фінансування для України, на саміті в жовтні

2 хв читати
Президент Європарламенту очікує перегляду бюджету ЄС, який має передбачати фінансування для України, на саміті в жовтні

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола висловлюється за невідкладне обговорення перегляду довгострокового бюджету Європейського Союзу на жовтневому саміті ЄС, інакше в бюджеті не буде коштів, зокрема і для України.

Про це вона заявила у вівторок у Страсбурзі на пресконференції після голосування мандата Європарламенту на переговори щодо середньострокового перегляду довгострокового бюджету ЄС. Проміжний звіт за пропозицією про середньостроковий перегляд багаторічної фінансової програми на 2021-2027 роки було схвалено 393 голосами проти 136 за, 92 утрималися.

"Ми маємо провести повне обговорення на жовтневій Європейській раді для того, щоб переглянуті рамки (довгострокового бюджету) було схвалено до 1 січня і щоб ми змогли ухвалити бюджет на 2024 рік на цій самій основі", - сказала вона.

Черговий формальний саміт ЄС запланований на 26-27 жовтня.

Як зазначила Мецола, перегляд бюджету також необхідний для того, щоб "продовжувати надавати нашу підтримку Україні на довгостроковому і стійкому шляху". "Це стосується і безпеки України, і безпеки Європи та нашого майбутнього", - переконана президент Європарламенту.

Один з авторів доповіді, депутат Європарламенту Ян Олбрихт констатував, що макрофінансова допомога для України закінчується наприкінці грудня. "З 1 січня грошей для програми макрофінансової допомоги немає. Питання в тому, що ми будемо робити, щоб допомогти Україні з 1 січня. Тому комісія прийшла з дуже чіткою позицією, що нам потрібні гроші для української підтримки, нам потрібні гроші для інноваційної конкурентоспроможності, і, звичайно, є й інші питання", - змалював він ситуацію.

При цьому депутат уточнив, що сьогоднішнім голосуванням Європейський парламент позначив свою позицію з питання перегляду бюджету. "Я хочу пояснити, що те, що ми зробили сьогодні, то це те, що ми представили політичну позицію парламенту. Це означає, що формально є тільки процедура в Раді, ми можемо сказати тільки "так" або "ні" після одноголосного рішення Ради. Політична ситуація така, що ми не чекаємо", - деталізував Олбрихт.

Цим голосуванням парламентарії Європарламенту отримали мандат на участь у дискусіях із Радою, яка ще не остаточно визначила свою позицію щодо пакета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА