15:25 07.04.2022

Лавров заявляє про намір РФ продовжити переговори з Україною, "попри всі провокації"

2 хв читати
Лавров заявляє про намір РФ продовжити переговори з Україною, "попри всі провокації"

Росія, попри всі провокації, продовжить переговори з українською стороною, заявив у четвер глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Попри всі провокації, російська делегація продовжить переговорний процес, просуваючи наш проєкт угоди, в якій чітко та повним обсягом викладено всі наші початкові ключові позиції та вимоги", - заявив Лавров журналістам у четвер.

Він сказав, що Україна представила новий проєкт угоди і в Росії вбачають у ній відхід від домовленостей, досягнутих у Стамбулі.

"Україна представила до переговорної групи свій проєкт угоди, в якій є відхід від найважливіших положень, зафіксованих на зустрічі в Стамбулі 29 березня, причому зафіксованих у документі, під яким стоїть підпис глави української делегації (Давида - ІФ) Арахамії", - зазначив Лавров.

За словами глави МЗС РФ, "у стамбульському документі українці чітко сформулювали, що майбутні гарантії безпеки України не поширюються на Крим та Севастополь". "У вчорашньому ж проєкті ця чітка констатація відсутня. Замість неї пропонують розмиті формулювання про якийсь "ефективний контроль", причому станом на 23 лютого", - зазначив Лавров.

Окрім того, за його словами, нові пропозиції України передбачають можливість проведення на її території військових навчань за участю іноземних контингентів за згодою більшості країн-гарантів її безпеки, Росію в цьому контексті не згадують. "У документі, під яким стоїть підпис Арахамії, прямо зазначено, що у контексті нейтрального, позаблокового, неядерного статусу України будь-які військові навчання за участю іноземних контингентів відбуваються лише за згодою всіх держав-гарантів, зокрема Росії", - сказав Лавров.

За словами глави МЗС РФ, "у проєкті договору, що надійшов учора, це недвозначне положення теж замінено".

"Тепер ідеться вже про можливість проводити навчання за згодою більшості держав-гарантів без жодної згадки Росії", - заявив Лавров.

Він також сказав, що Україна пропонує обговорювати питання Криму та Донбасу на зустрічі президентів двох країн. "Фігурує ідея про те, щоб питання Криму та Донбасу було винесено на зустріч президентів Росії та України. Ми всі пам'ятаємо, як президент Зеленський багаторазово заявляв, що така зустріч можлива виключно після припинення бойових дій", - сказав глава МЗС РФ.

За словами міністра, "напевно, на наступному етапі українська сторона попросить вивести війська, (буде) нагромаджувати все нові та нові попередні умови". "Цей задум зрозумілий, але він неприйнятний", - заявив Лавров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА