19:24 10.12.2021

Кулеба закликав Захід ігнорувати ультиматум Путіна про гарантії нерозширення НАТО на схід

2 хв читати
Кулеба закликав Захід ігнорувати ультиматум Путіна про гарантії нерозширення НАТО на схід

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Захід ігнорувати ультиматум президента Росії Володимира Путіна стосовно надання гарантій того, що НАТО не розширюватиметься на схід.

"Росія вміє майстерно продавати брехню, і її неправомірні вимоги "гарантій" і односторонніх поступок саме цим і є. Але ми не повинні купувати те, що нам продають, або взагалі визнавати пропозицію. Захід не повинен ні потурати Росії, погоджуючись на переговори з НАТО, ні робити подарунки Росії, відкидаючи їх. Найкраща стратегія для Заходу - просто ігнорувати їх. Продовжувати раунди переговорів, не піддаючись тиску Путіна щодо України та НАТО", - написав Кулеба у статті для Foreign Affairs.

Міністр нагадав, що президент Росії Володимир Путін висунув суворий ультиматум і в низці нещодавніх публічних виступів звернувся з вимогою до США надати "надійні та довгострокові юридичні гарантії", що НАТО не розширюватиметься на схід. За словами Кулеби, "інакше, натякнули його прибічники, Росія вторгнеться в Україну".

"Вимога Путіна, озвучена на тлі нарощування Росією військової присутності вздовж державного кордону України й заведення нею у глухий кут мирних переговорів щодо завершення війни на Донбасі, може здатися привабливою пропозицією для Заходу: в обмін на лише закріплення статус-кво альянсу завершити смертоносну війну в Європі й запобігти ще більш руйнівному конфлікту", - зазначив Кулеба.

Він наголосив, що насправді безрозсудно думати, що надання такої гарантії зробило би Путіна хоч трохи менш агресивним.

"Історія доводить, що запевнення в позаблоковості України або будь-якої іншої країни регіону ніяк не тамують апетитів Путіна: навпаки, вони їх ще більше розпалюють. Найкращий спосіб відповіді на такі ультиматуми - взагалі їх ігнорувати", - заявив Кулеба.

Глава МЗС додав, що водночас не можна ігнорувати дедалі агресивніші наміри Путіна.

"Зараз він не лише розглядає можливість нового повномасштабного вторгнення в Україну, а і прагне зрештою перебудувати всю архітектуру безпеки Європи на шкоду Заходу. Занадто довго Захід не хотів сприймати серйозно путінські амбіції та відповідав на них повільно, нерішуче і слабо. Час діяти з позицій сили", - вважає Кулеба.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА