13:55 25.11.2021

Тимошенко: Треба розібратися, хто довів енергетику України до кризи

2 хв читати
Тимошенко: Треба розібратися, хто довів енергетику України до кризи

Україна опинилася у стані реального колапсу через те, що вчасно не було закачано достатньо газу до газових сховищ, а склади не заповнені вугіллям, сказала лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко на розширеному засіданні Асоціації громад зон спостереження АЕС у Нікополі.

Як повідомляється на сайті політсили, за словами політика, НАК "Нафтогаз", маючи влітку на своєму рахунку майже $2 млрд, не використав цих коштів для того, щоб закачати необхідний мінімум до сховищ 25-27 млрд куб. м газу, а для державних потреб було закачано лише 10 млрд куб.

"За те, що Україна зазнає сотні мільярдів збитків у бюджетній сфері та гігантські збитки в реальному секторі економіки, несуть відповідальність конкретні люди. Вчора я подала до поліції заяву про злочин. А також ми зареєстрували тимчасову слідчу комісію і невдовзі за неї в парламенті проголосуємо, щоб з’ясувати, хто конкретно 2 мільярди доларів, які були на рахунку "Нафтогазу", поцупив і не закачав газ у газові сховища", – наголосила Тимошенко.

Друга складова енергетичної кризи, як зазначила лідер "Батьківщини", – вчасно не було закладено вугілля на склади теплових електрогенерувальних станцій. "Замість мінімально необхідних 2,5 млн тонн, вони поклали 700 тисяч тонн. І тому зараз ми "живемо" за рахунок аварійних перетоків електроенергії з Білорусі. При цьому маючи можливість вдвічі більше виробити електроенергії, ніж нам потрібно. На таких конкретних прикладах ми бачимо, що таке відсутність ефективного управління країною", – переконана Тимошенко.

Учасники розширеного засідання Асоціації громад зон спостереження АЕС особливу увагу звернули на питання затримки розподілу між місцевими бюджетами 137,5 млн грн. субвенцій із державного бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, що проживає на території зон спостереження. Тимошенко запевнила присутніх, що її команда зробить усе необхідне, щоб створити у Верховній Раді міжфракційне об'єднання, яке підтримувало би інтереси всіх громад, які працюють у 30-кілометровій зоні спостереження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА