22:07 21.12.2020

У Європи залишився останній шанс зберегти угоду щодо іранської ядерної програми

2 хв читати
У Європи залишився останній шанс зберегти угоду щодо іранської ядерної програми

У європейських країн – Великої Британії, Німеччини, Франції - є остання можливість врятувати Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, заявив у понеділок глава МЗС Ірану Джавад Заріф.

"На міністерській зустрічі учасників СВПД, що залишилися, я наголосив, що залишився останній шанс для трьох країн ЄС врятувати СВПД", - написав Заріф у Twitter.

За його словами, дані про торгівлю між Іраном і ЄС за період 2015-2019 років "доводять, що три країни ЄС сильно порушили свої зобов'язання з СВПД".

Заріф також закликав усіх учасників угоди "до дієвого дотримання СВПД". Він запевнив, що Тегеран скасує свої заходи, вжиті після "незаконного виходу США" з угоди і "нахабних порушень з боку" Великої Британії, Франції і Німеччини, коли США і три європейські країни повернуться до виконання своїх зобов'язань з СВПД.

Говорячи про умови угоди, Заріф заявив, що вони не піддаються обговоренню, і внесення в них змін "виключено".

Раніше в понеділок повідомлялося, що глави МЗС країн-учасниць СВПД позитивно відреагували на можливість повторного приєднання до них США.

"Міністри відзначили перспективу повернення США до СВПД і наголосили готовність позитивно і спільно відреагувати на це", - йшлося в спільній заяві за підсумками переговорів міністрів у режимі відеоконференції.

У документі зазначається, що "міністри домовилися продовжувати діалог, щоб переконатися в імплементації угоди всіма сторонами".

Також вони наголосили на важливості збереження СВПД.

Іран і "шістка" країн (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США і Франція) у 2015 році погодили СВПД, який мав на увазі скасування санкцій щодо Ірану. В обмін Тегеран взяв на себе низку зобов'язань в атомній сфері.

У 2018 році президент США Дональд Трамп вийшов з СВПД, вважаючи цю угоду невдалою і яка не гарантує того, що Іран не зможе розробити ядерну зброю. Таким чином відновили односторонні санкції щодо Ірану. А через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань у рамках ядерної угоди доти, поки європейські учасники угоди не забезпечать економічні інтереси Ірану - насамперед у нафтовій сфері - в умовах дії американських санкцій.

Очікується, що обраний президент США Джо Байден може спробувати повернутися до виконання умов СВПД.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА