11:05 09.12.2020

МЗС України закликало РФ вжити всіх належних заходів для продовження роботи "нормандського формату" і ТКГ

3 хв читати
МЗС України закликало РФ вжити всіх належних заходів для продовження роботи "нормандського формату" і ТКГ

Україна закликає РФ вжити всіх належних кроків для продовження роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) і "нормандського формату" для виконання всіх рішень, ухвалених на рівні лідерів чотирьох країн-учасниць, а також здійснити реальні кроки щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Україна підтверджує свою готовність і надалі працювати в рамках "нормандського формату", який продовжує відігравати важливу роль, зберігаючи свою актуальність і затребуваність, а також на майданчику ТКГ задля виконання досягнутих лідерами чотирьох країн домовленостей і реалізації всіх погоджених кроків з врегулювання конфлікту", - йдеться в заяві МЗС України в середу.

У міністерстві наголосили, що виконання домовленостей лідерів "нормандського формату", як і всього пакету Мінських домовленостей, залишаються для України основою політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту і відновлення миру на українському Донбасі.

Як зазначається, протягом часу, що минув після Паризького саміту, Україна за активної посередницької ролі Німеччини і Франції доклала максимальних зусиль для пошуку життєздатних шляхів мирного врегулювання конфлікту.

"Завдяки активізації діяльності Тристоронньої контактної групи (ТКГ) як важливого консультативного механізму імплементації Мінських домовленостей та ухваленню у липні 2020 року додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню, стабілізувалася безпекова ситуація в зоні конфлікту, що, попри продовження провокацій з боку збройних формувань Російської Федерації, мало наслідком суттєве зменшення кількості людських жертв і руйнувань критичної інфраструктури", - пояснили в МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що в грудні 2019 року і квітні 2020 року відбулися взаємні обміни утримуваних осіб, українська сторона внесла важливі ініціативи щодо подальшого розведення сил і засобів та продовження процесу розмінування і здійснила інші кроки для поліпшення загальної гуманітарної ситуації в зоні конфлікту.

"Зазначені ініціативи України, як і пропозиції щодо активізації наступних етапів процесу взаємного звільнення утримуваних осіб, забезпечення повного і безумовного допуску міжнародних організацій, насамперед Міжнародного комітету Червоного хреста, до всіх утримуваних осіб, відкриття і належного функціонування пунктів пропуску через лінію розмежування для полегшення становища мирних мешканців дотепер залишаються без належної реакції російської сторони", - заявляють у міністерстві.

Так само через штучне блокування роботи ТКГ на політичному треку відсутнє просування в обговоренні робочих пропозицій України щодо виконання політичних аспектів Загальних узгоджених висновків Паризького саміту від 9 грудня 2019 року, зазначено в заяві.

"Натомість, ми бачимо продовження обмежень на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях, зокрема у свободі пересування та безпечному і безперешкодному доступі міжнародних організацій, насамперед Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, на всій території України з метою повного виконання свого мандата, зокрема доступу до тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону", - пояснили в МЗС України.

У заяві також звернули увагу, що незаконні перетини цієї ділянки кордону вантажними поїздами й автомобільними конвоями з РФ, які доставляють на тимчасово окуповану територію озброєння, стали звичайною практикою. СММ ОБСЄ регулярно повідомляє про ці випадки у своїх звітах.

9 грудня 2020 року виповнюється рік із моменту проведення Паризького саміту глав держав та урядів країн-учасниць "нормандського формату" (Н4).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА