12:12 19.08.2020

Кабмін пропонує ВР дозволити громадянам із паспортами у формі книжечок користуватися ними до завершення терміну їх дії - законопроект

3 хв читати
Кабмін пропонує ВР дозволити громадянам із паспортами у формі книжечок користуватися ними до завершення терміну їх дії - законопроект

Кабінет Міністрів України пропонує парламенту дозволити власникам паспортів у вигляді книжечок, оформлених до набуття чинності законом "Про паспорт громадянина України у формі книжечки" використовувати їх до завершення терміну дії.

Як повідомляє сайт Верховної Ради, прем'єр-міністр Денис Шмигаль зареєстрував відповідний законопроект №3986 "Про паспорт громадянина України у формі книжечки".

Законопроект пропонує визнати такою, що втратила чинність, постанову Верховної Ради від 26 червня 1992 року №2503-ХІІ "Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон".

"Паспорт громадянина України у формі книжечки єдиного зразка, затвердженого Кабінетом Міністрів України і чинного на момент прийняття цього закону, що виданий громадянину України до набрання чинності цим законом, є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України", - йдеться в законопроекті.

Законопроект також встановлює терміни дії паспорта.

Термін дії паспорта для осіб, віком від 16 до 25 років, - до дня досягнення особою 25-річного віку; для осіб, віком від 25 до 45 років, - до дня досягнення особою 45-річного віку за умови, що до дня набуття чинності цим законом у паспорт вклеєно в установленому порядку нову фотографію після досягнення особою 25-річного віку, а в разі, якщо паспорт було оформлено в період після досягнення особою 25-річного віку до дня досягнення нею 45 років - фотографія при оформленні паспорта.

Законопроект передбачає, що для осіб, віком від 45 років, дія паспорта безстрокова за умови, що до дня набуття чинності цим законом у паспорт вклеєно в установленому порядку нову фотографію після досягнення особою 45-річного віку, а в разі, якщо паспорт було оформлено після досягнення особою 45-річного віку, - фотографія при оформленні паспорта.

Згідно із законопроектом, порядок вилучення, повернення державі, визнання недійсним, обміну паспорта громадянина України у формі книжечки на паспорт у формі картки, оформлений із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру, і знищення паспорта встановлюється Кабінетом Міністрів.

У ВР також зареєстровано альтернативний законопроект №3986-1, розроблений групою позафракційних депутатів.

Автори законопроекту пропонують, щоб закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" визначав правові та організаційні засади створення і функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та видачі документів (крім паспорта громадянина України у формі паспортної книжечки), що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, а також права та обов'язки осіб, на ім'я яких видані такі документи".

У нині чинному законі "Про Єдиний держдемографічний реєстр" немає згадки про паспорт у формі книжечки.

Альтернативний законопроект також пропонує, щоб паспорт громадянина України виготовляли не тільки у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, а також у формі книжечки, порядок виготовлення якої регулюється законом "Про паспорт громадянина України у формі книжечки".

У 25 і 45 років потрібно вклеїти нове фото в паспорт громадянина України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА