18:45 07.07.2020

Київ і Брюссель домовилися оперативно обмінюватися інформацією щодо COVID-19 для сприяння поступовому відкриттю кордонів з ЄС - Стефанішина

2 хв читати
Київ і Брюссель домовилися оперативно обмінюватися інформацією щодо COVID-19 для сприяння поступовому відкриттю кордонів з ЄС - Стефанішина

Україна та Європейська Комісія домовилися про оперативний обмін інформацією щодо ситуації з коронавірусом з метою сприяння поступовому відкриттю кордонів із країнами Європейського Союзу.

Відповідних домовленостей було досягнуто у вівторок у Брюсселі в рамках візиту віце-прем'єра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, про що вона повідомила в коментарі журналістам після завершення відповідних зустрічей.

"Ішлося про поетапне відкриття кордонів після виходу з кризи, спричиненої коронавірусом. Це питання обговорювалося з кількома єврокомісарами. І комісар Кіріакідес, і інші зазначили, що це суто технічний процес, тому ми намагатимемося максимально оперативно надавати всю інформацію про ситуацію з коронакризою в Україні та сподіватимемося, що це сприятиме якнайшвидшому відкриттю кордонів відповідно до рекомендацій ЄС", - розповіла віце-прем'єр.

Відповідаючи на запитання, коли можна очікувати відкриття кордонів з країнами ЄС, Стефанішина сказала, що процес буде поступовим.

"Я не буду оптимістична в цьому питанні - дива не станеться, і ми не прокинемося одним дивовижним ранком з відкритими кордонами на всій території ЄС. Це поступовий процес. Сьогодні ми досягли домовленості щодо оперативного обміну статистичними даними й інформацією. Так, зокрема, в Україні - найнижчий рівень смертності, що є важливим показником. Ми також істотно підвищили можливості щодо тестування. Цю інформацію ми надаватимемо ЄС, і я сподіваюся, що це сприятиме поступовому відкриттю кордонів".

Як повідомлялося раніше, ЄС оприлюднив список 14 країн, з якими було рекомендовано відкрити кордони країнам-членам Союзу. України в цьому списку немає.

"Виходячи з критеріїв і умов, викладених у рекомендаціях, з 1 липня держави-члени мають розпочати скасування обмежень на поїздки на зовнішніх кордонах для жителів таких країн: Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уругвай", - зазначено в рішенні.

У ЄС повідомили, що цей список переглядається і, залежно від обставин, оновлюється кожні два тижні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА