16:21 03.07.2020

ВР 286 голосами підтримала звільнення голови НБУ Смолія

3 хв читати
ВР 286 голосами підтримала звільнення голови НБУ Смолія

Верховна Рада у п'ятницю підтримала постанову про відставку голови Національного банку України (НБУ) Якова Смолія.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за документ у цілому проголосували 286 народних депутатів.

Фракція "Слуга народу" дала 211 голосів "за", "Опозиційна платформа - За життя" - 22 голоси, депутатська група "Партія "За майбутнє" - 17 голосів, депутатська група "Довіра" - 18 голосів, "Батьківщина" - 13 голосів, позафракційні - 5 голосів. Фракції "Європейська солідарність" і "Голос" одноголосно проголосували "проти".

"Я прийняв важке, але необхідне рішення піти у відставку, оскільки впродовж тривалого часу на НБУ чиниться систематичний політичний тиск. Тиск із метою затвердження рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці й Україні в більш довгостроковій перспективі", - сказав із трибуни парламенту Смолій.

Голова НБУ пояснив, що як методи тиску використовувалися мітинги біля стін Нацбанку, на яких виступали "депутати, що сидять у залі", а також блокування його будинку та будинків його заступників.

"На радах нардепів, представників Кабміну, прем'єр-міністра, президента неодноразово в бік Нацбанку лунали заклики залити економіку грошима, скасувати базові принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн/$1, тому що такі параметри закладені до державного бюджету. Це причини, що змусили мене прийняти те рішення, про яке я вас поінформував", - додав він.

Водночас голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зазначив, що встановлення курсу для експортерів - це питання того, наскільки їм складно в умовах падіння промисловості, "спричиненої надзвичайним патологічним зміцненням нацвалюти", а питання "заливання економіки грошима" - це питання "патологічної стерилізації нацвалюти, яке призвело до відсутності грошей у реальному секторі економіки".

"Не можна собі уявити, що голову НБУ зніматимуть за виконання своєї конституційної функції, за рекордний за 28 років нашої незалежності рівень інфляції. На сьогодні $28 млрд золотовалютних запасів - це теж ставлять у провину НБУ. Здійснюваний тиск - це не тиск, це цькування, організоване паном Коломойським і його фракціями та групами, які перебувають у цій залі", - заявив п'ятий президент України Петро Порошенко.

Як повідомлялося, ввечері 1 липня стало відомо, що голова НБУ Смолій подав президентові заяву про відставку й пояснив її систематичним політичним тиском, що чиниться на НБУ впродовж тривалого часу. "Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституціональні основи центрального банку в Україні", - заявив Смолій.

Зеленський 2 липня прийняв його відставку й передав на розгляд Верховної Ради проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ, а парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав цю постанову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА