09:55 26.10.2019

Україна готова до діалогу в ПАРЄ, але не до компромісів з територіальної цілісності

2 хв читати
Україна готова до діалогу в ПАРЄ, але не до компромісів з територіальної цілісності

Повернення делегації Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) залишається неприйнятним для України, а ситуація з повноваженнями української делегації в цій організації неясною, підкреслив голова Верховної Ради Дмитро Разумков на зустрічі з генсеком Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

"Для України залишається неприйнятним повернення делегації Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. Також ми не розуміємо ситуації з повноваженнями нашої делегації. Я сподіваюся, що це не стане прецедентом. Ми готові до діалогу, але не готові до компромісів із совістю, територіальною цілісністю і гідністю людей", - сказав Разумков, якого цитує сайт Верховної Ради в суботу.

Він запевнив генсека РЄ в готовності України працювати на користь Європи і Ради Європи. При цьому спікер Ради зазначив, що група "Балтік плюс" не прагне до деструктивної позиції в Раді Європи.

"Ми налаштовані відстоювати ті базові принципи і цінності, які були закладені при створенні цієї організації. Тому що принципи демократії і свободи, прав людини - ключові, як для Європи, так і для України", - сказав він.

Разумков подякував Пейчинович-Бурич за позицію щодо дотримання прав людини, особливо на тимчасово окупованих територіях. "Фактично всі країни світу розуміють, що частина території, як на Донбасі, так і в Криму, - це українські території. Я розумію, що механізми повернення цих територій будуть відрізнятися, але і там, і там знаходиться найбільша цінність нашої держави - люди", - зазначив він.

Як повідомлялося, 20 вересня відбулися установчі збори делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Очолила делегацію нардеп з фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько.

23 вересня Ясько опублікувала заяву української делегації про рішення не подавати свої повноваження на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня.

"Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації в сесійний зал ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться в заяві.

На початку жовтня Україна разом з Латвією, Литвою, Естонією та Грузією створили спільну групу "Балтік плюс" в ПАРЄ, головним завданням якої буде продовження політики невизнання анексії Криму, засудження окупації Росією Криму, частин Східної України, Грузії і Молдови.

Російська делегація кілька років не брала участь в сесіях ПАРЄ після того, як була позбавлена частини своїх повноважень через окупацію Криму і частини Донбасу.

Наприкінці червня 2019 року ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації в асамблеї.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА