21:00 21.10.2019

МЗС Німеччини виступає проти визнання Голодомору геноцидом

2 хв читати
МЗС Німеччини виступає проти визнання Голодомору геноцидом

Петиційний комітет парламенту Німеччини (Бундестагу) на відкритому засіданні в понеділок розглянув звернення про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу, однак Міністерство закордонних справ Німеччини виступило за відхилення відповідної петиції, пише Deutsche Welle з посиланням на члена комітету, депутата від ХДС Арнольда Фаатца.

"МЗС хоче, щоб петицію було відхилено з обґрунтуванням, що поняття геноцид не було визначено до 1951 року. На мою думку, цей аргумент є дуже технократичним. Те ж саме стосується і іншого аргументу - що, крім українців, у цього штучно влаштованого голоду були і інші жертви, зокрема, в Росії, на Кавказі. Цей аргумент, на мою думку, також більше схожий на відмовку", - сказав Фаатц в інтерв'ю виданню.

За його словами, дві каденції Бундестагу назад вже була схожа петиція, і тоді МЗС Німеччини також відреагував на неї подібними аргументами, і тепер робить це знову. "Я вважаю таку аргументацію досить небезпечною. Вона суперечить тій оцінці, яку ми сьогодні по праву даємо протиправним діям режиму націонал-соціалістів в Німеччині. Адже тоді нацисти вимагатимуть, щоб гітлерівський геноцид, який так само відбувся до визначення цього поняття, так само відповідним чином був переоцінений. Адже це теж відбулося до 1951 року", - зазначив представник петиційного комітету.

За словами Фаатца, це рішення МЗС також означає "стати на коліна перед Росією".

"Вочевидь, ніхто не хоче створювати нові теми для конфронтації з Росією. Тим більше, багато держав вже висловилися щодо свого ставлення до Голодомору, а саме, що це був геноцид. І зрозуміло, що голос Німеччини в цьому контексті мав би істотну вагу", - зазначив він.

Представник Бундестагу вважає, що петиційний комітет у зв'язку з цим може не передати петицію в МЗС з проханням втілити її в життя, а відхилить її. Однак противники такого рішення, найімовірніше, подадуть заявку на те, щоб проголосувати за цю петицію в Бундестазі окремим пунктом. "Але, ймовірно, більшості для прийняття цієї петиції в Бундестазі бракуватиме", - сказав Фаатц.

За даними Deutsche Welle, петиція на сайті німецького Бундестагу про визнання Голодомору в Україні 1932-33рр геноцидом з'явилася в травні поточного року і зібрала понад 56 тисяч підписів - більше мінімально необхідних для розгляду 50 тисяч.

Членами петиційного комітету Бундестагу є 28 депутатів з різних фракцій німецького парламенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА