18:45 11.09.2019

Нідерланди перекваліфікували Цемаха зі свідка у справі MH17 у підозрюваного

2 хв читати
Нідерланди перекваліфікували Цемаха зі свідка у справі MH17 у підозрюваного

Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення в небі над Донбасом у 2014 році малазійського "Боїнга", рейс MH17, у підозрюваного в цій самій справі, повідомила депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

В інтерв'ю DW, опублікованому в середу, вона розповіла, що Міжнародна слідча група (JIT) і нідерландський прокурор поширили листа, в якому йшлося про те, що, відповідно до нещодавньої інформації, яка з'явилася влітку поточного року, тепер Цемаха розглядають як одного з підозрюваних.

Пірі стала автором відкритого листа, підписаного 4 вересня 40 депутатами Європарламенту, в якому вони закликали президента України Володимира Зеленського не допустити видачі Цемаха Москві.

На її думку, Україна заплатила занадто високу ціну за повернення на батьківщину своїх громадян. Пірі заявила, що рішення Києва внести Цемаха до списку для обміну ув'язненими з РФ стало вкрай болючим і для Нідерландів, і для родичів жертв збитого MH17. "З міжнародної точки зору Україна має зобов'язання, що передбачають всебічну співпрацю у спробах знайти відповідальних за збитий літак MH17. І, віддавши одного з підозрюваних Москві, Україна не дотрималася своєї обіцянки", - вважає європарламентар.

Наполеглива вимога РФ віддати їй Цемаха свідчить про те, що Москва визнає свою провину в катастрофі "Боїнга" рейсу MH17, вважає депутат.

При цьому вона впевнена, що тепер немає практично жодних шансів на те, що міжнародній слідчій групі JIT вдасться допитати Цемаха. "Звісно, ми можемо попросити Росію надати його для допиту. Але ми не такі наївні. Якби Москва хотіла, щоб його можна було викликати на допит, вона так не наголошувала б на необхідності його видачі. Тому я боюся, що Цемах більше ніколи не з'явиться в суді як свідок", - вважає Пірі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА