18:59 04.09.2019

Зеленський пропонує карати за контрабанду бурштину обмеженням або позбавленням волі від 3 до 7 років

2 хв читати
Зеленський пропонує карати за контрабанду бурштину обмеженням або позбавленням волі від 3 до 7 років

 

Президент України Володимир Зеленський пропонує карати за контрабанду бурштину позбавленням волі на термін від 3 до 7 років і ввести в Кримінальний кодекс України статтю про незаконний видобуток бурштину.

Це передбачає законопроект глави держави №2059 про внесення змін до Кримінального кодексу України про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину або переміщення його через митний кордон України.

Так, пропонується ввести в кодекс ст. 240-1 (незаконний видобуток бурштину). Цей злочин карається штрафом від 700 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 мінімум 17 грн), або обмеженням або позбавленням волі на термін від 1 до 3 років.

"Реалізація, придбання, зберігання, передання, пересилання, перевезення, переробка незаконно видобутого бурштину караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням або позбавленням волі на термін від 3 до 6 років", - ідеться в законопроекті.

Ці самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або повторно, або у великих розмірах, а також незаконний видобуток бурштину, скоєний на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на термін від 4 до 7 років.

"Під значним розміром у цій статті треба розуміти вартість бурштину, яка в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян", - ідеться в примітці до пропонованої статті.

Водночас законопроект передбачає, що на незаконний видобуток бурштину не поширюється дія ч. 2 ст. 240 КК, яка передбачає за порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або довкілля, а також за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення штраф від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження чи позбавлення волі на термін до 3 років.

Президент також пропонує, щоб на незаконний видобуток бурштину поширювалася ст. 96-1 КК України про спеціальну конфіскацію. А до ст. 201 КК України (контрабанда), яка описує, що є контрабандою, вноситься тепер і незаконне переміщення через митний кордон України бурштину, чого не було раніше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА