13:35 08.07.2019

Законопроект Зеленського зосередить роботу ВАКС лише на топ-корупції

2 хв читати
Законопроект Зеленського зосередить роботу ВАКС лише на топ-корупції

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який дасть можливість усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і забезпечить ефективність розгляду кримінальних проваджень за корупційними злочинами чиновників, повідомляється на офіційному сайті глави держави в понеділок.

Як наголошується в повідомленні, запропонованими змінами до закону про ВАКС уточнюється його підсудність; тепер він зосередиться на кримінальних процесах, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

"Варто зазначити, що після початку роботи ВАКС слідчі судді інших судів припинять приймати до розгляду клопотання і скарги, суди першої інстанції - обвинувальні акти та інші документи, апеляційні суди - апеляційні скарги. Водночас клопотання і скарги, які вже надійшли до слідчих суддів інших судів, але не були розглянуті до дня початку роботи ВАКС, передаються в згаданий суд. Якщо розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи ВАКС, ці провадження також передають до згаданого суду в установленому порядку", - йдеться в повідомленні.

Станом на травень поточного року без запропонованих Зеленським змін до ВАКС має потрапити близько 3,6 тис кримінальних проваджень, із яких тільки 5% - відносно високопоставлених корупціонерів. Після прийняття відповідних пропозицій ВАКС суд у складі 26 суддів першої інстанції та 12 суддів Апеляційної палати уникнуть надмірного навантаження, отже, оперативно ухвалюватимуть рішення щодо корупції чиновників.

Як повідомлялося, Зеленський вніс у понеділок до ВР законопроект про зміни до закону про ВАКС стосовно початку роботи суду. Документ зареєстровано за №10426 8 липня. Його текст на сайті парламенту відсутній.

У травні збори суддів Вищого антикорупційного суду України ухвалили рішення про початок роботи суду 5 вересня 2019 року. Збори суддів ВАКС також обрали його головою суддю першої інстанції Олену Танасевич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА