18:36 26.06.2019

РФ продовжує утримувати українських моряків і кораблі всупереч наказу Міжнародного трибуналу, Київ продовжить тиск на всіх майданчиках

3 хв читати
РФ продовжує утримувати українських моряків і кораблі всупереч наказу Міжнародного трибуналу, Київ продовжить тиск на всіх майданчиках

Росія направила звіт про виконання наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і військових кораблів, але, маніпулюючи, продовжує незаконно їх утримувати, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Учора сплив місяць, як Міжнародний трибунал з морського права видав наказ негайно звільнити українських моряків і військові кораблі. За цей місяць пролунало багато гучних заяв з боку РФ щодо їхнього небажання визнавати свій обов’язок відповідно до власних міжнародно-правових зобов’язань і звільнити наших моряків та кораблі. Та ось, нарешті, попри всі ці заяви, РФ дисципліновано, хоч і за мить до дедлайну, надіслала звіт про виконання наказу, як вимагалося", - написала Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Водночас, за її словами, незважаючи на чітку вимогу щодо негайного звільнення українських моряків, "РФ продовжує маніпулювати своїм розумінням наказу (трибуналу - ІФ) і далі незаконно утримує наших моряків і військові кораблі".

"Сумно, але для Росії це гра, в якій людські долі є тільки розмінною валютою. Мета цієї гри наразі - змусити нас добровільно відмовитись від Наказу і фактично визнати право РФ карати наших військових моряків на власний розсуд, позбавивши їх та Україну імунітету", - написала вона.

"Наша відповідь проста - якщо Росія хоче врегулювати ситуацію, то має просто і без додаткових умов чи "гарантій" виконати наказ трибуналу", - наголосила заступник глави МЗС України.

Зеркаль зазначила, що українська сторона готова до конструктивної роботи щодо виконання пунктів наказу трибуналу та взаємодії в рамках Конвенції, а також, у разі потреби - в рамках інших інструментів міжнародного права.

"Але нагадуємо про чітку вимогу наказу - звільнити моряків і повернути їх в Україну, а також повернути під контроль України три військові кораблі. Й доки Росія цього не зробить, ми продовжимо тиск на всіх доступних майданчиках, разом із з G20 та РБ ООН", - наголосила заступник міністра.

У свою чергу в середу МЗС України повідомило, що отримало від РФ ноту з пропозицією надати письмові гарантії участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Київ вважає цю пропозицію неприйнятною і вже поінформував про це Міжнародний трибунал ООН з морського права.

Як повідомлялося, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі та 24 українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, й дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя - Руслан Колодкін (РФ) - проти.

Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну та РФ утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити спір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА