09:47 10.05.2019

Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

2 хв читати
Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

 Сейм Латвії прийняв заяву у зв’язку з 75-ми роковинами депортації кримських татар, в якій йдеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу парламенту Латвії, в прийнятому документі зазначено, що ціла низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі - і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, і щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм у заяві також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утиску і насильства з боку Росії стосовно кримських татар.

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років зазнають насильного пригнічення та переслідування. Історія може повторитися", - сказав голова комісії сейму у закордонних справах Ріхардс Колс.

Заява закликає міжнародне співтовариство та інститути відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

18 травня в Україні та світі згадують жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. Цього дня до Середньої Азії з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба переконаний, що приєднання України до ЄС призведе до низки неочікуваних і позитивних наслідків для всього континенту та світу

Президент Євроради назвав історичним моментом початок переговорів про вступ України та Молдови до ЄС

Країни Люблінського трикутника покладають на РФ відповідальність за економічну кризу на аграрних ринках

Президентка Єврокомісії: Бажаю Україні та Молдові успішного початку переговорів про вступ

Єрмак і Салліван обговорили підготовку до Саміту НАТО у Вашингтоні

Трамп у разі перемоги на виборах може припинити військову допомогу Україні, якщо вона не піде на мирні переговори з РФ - ЗМІ

Кулеба назвав три кроки до повноправного членства України у ЄС

Китай має намір сприяти мирним переговорам і політичному врегулюванню "української кризи", заявив Сі Цзіньпін

Посли ЄС дійшли консенсусу щодо проєкту Угоди Україна-ЄС про гарантії безпеки - високопоставлений європейський дипломат

Дуда сподівається, що Китай допоможе встановити в Україні мир, що відповідає принципам міжнародного права

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА