18:25 03.05.2019

У рамках "Східного партнерства" потрібно визначити кілька напрямів співпраці, які будуть цікаві всім шістьом членам - Точицький

2 хв читати
У рамках "Східного партнерства" потрібно визначити кілька напрямів співпраці, які будуть цікаві всім шістьом членам - Точицький

Представник України при Європейському Союзі, посол Микола Точицький заявляє, що формат політики "Східного партнерства" (Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан і Вірменія) має бути збережений, але потрібно визначити кілька напрямів співпраці, які будуть цікаві всім шістьом членам.

"Я впевнений в тому, що "Східне партнерство" потрібно зберегти. Просто потрібно визначити кілька, а не пару десятків, напрямів із перспективою на 3-5 років, які будуть цікаві всім. Це легко", - сказав М.Точицький в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що наразі формат співпраці трьох країн-учасниць "Східного партнерства" з Євросоюзом є більш просунутим. "Так, 21 травня в Києві відбудеться друге неформальне засідання у форматі ЄС+3 з питань економіки, де наші міністри зустрінуться з європейським комісаром із питань торгівлі Сесілією Мальмстрем. Так, це формат глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі, але при цьому це країни "Східного партнерства", - сказав посол.

Водночас, він зазначив, що розглядає "Східне партнерство" як стратегію діалогу шести країн і ЄС.

"Моє чітке переконання полягає в тому, що для того, щоб це було цікаво для всіх шести, потрібно знайти те, що цікаво всім", - сказав М.Точицький.

"Яскравий приклад такого проекту, який лежить на поверхні - це транспортні коридори, з яким ми носимося вже кілька років. Давайте зробимо коридор з Антверпена до Гданська, від Гданська землею до Одеси, з Одеси Чорним морем до Батумі, від Батумі до Баку і далі. І ми можемо торкнутися Білорусі, щоб через Ковель вони йшли до Одеси. Це те, що нас об'єднує! Економія лише від Гданська до Одеси - 10-12 годин! Ви собі не уявляєте, що це з точки зору бізнесу перевізників. Це тисячі економії на одній фурі, і мільйони, а то і мільярди взагалі в транспортних перевезеннях. Але тут же задіяні не лише дороги, тут має бути створена не лише інфраструктура", - пояснив він.

Крім того, за словами представника України при ЄС, "ми завжди розглядали "Східне партнерство" як додаток до наших євроінтеграційних процесів".


Повний текст інтерв'ю посла М.Точицького буде оприлюднено в новинній стрічці агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА