11:17 01.04.2019

Великий договір між Україною та РФ припинив дію

2 хв читати
Великий договір між Україною та РФ припинив дію

 Із 1 квітня 2019 року припинив дію договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією.

Документ було підписано 31 травня 1997 року, він набув чинності після обміну ратифікаційними грамотами, який мав місце 1 квітня 1999 року.

Дія договору автоматично продовжувалася кожні десять років, а якщо якась із сторін хотіла б припинити дію документа, вона мала повідомити про це своєму партнеру за півроку до закінчення чергового десятиліття.

Документ закріплював принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

6 грудня 2018 року народні депутати України схвалили припинення дії цього договору. Як зазначено в законі, це звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Згідно із законом, здійснивши збройну агресію проти України, РФ порушила договір про дружбу, співробітництво і партнерство.

10 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ.

У березні 2019 року, тобто через півроку після заяви Києва про намір не продовжувати договір, Міністерство закордонних справ України отримало ноту від МЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА