07:57 29.11.2018

Столтенберг і Таяні заявили про засудження дій Кремля і закликали звільнити українських моряків і кораблі негайно

2 хв читати
Столтенберг і Таяні заявили про засудження дій Кремля і закликали звільнити українських моряків і кораблі негайно

Генсек НАТО Єнс Столтенберг і президент Європейського парламенту Антоніо Таяні після зустрічі зі спікером Верховної Ради України Андрієм Парубієм заявили про засудження дій Кремля і закликали звільнити українських моряків і кораблі негайно, повідомила прес-служба апарату Верховної Ради.

"Немає ніяких підстав для того, щоб Росія використовувала військову силу проти українських кораблів і військовослужбовців. Ми закликаємо Росію звільнити українських моряків і кораблі, які вона захопила, без зволікань", - йдеться в заяві НАТО.

У документі зазначається, що "незважаючи на те, що Росія використовує військову силу проти України в Азовському морі і Керченській протоці, члени Альянсу закликають Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів і забезпечити свободу навігації".

"Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно-визнаних кордонів і територіальних вод. Ми рішуче засуджуємо незаконну анексію Криму, яку ми не визнаємо і не станемо визнавати. Будівництво Росії і часткове відкриття моста Керченської протоки є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України", - заявили члени Північноатлантичного Альянсу.

Крім того президент Європарламенту А.Таяні під час відкриття пленарної сесії також зробив заяву, в якій наголосив: "Ми вимагаємо від уряду Росії поваги до їхніх зобов'язань і звільнення затриманих українських військових".

"25 листопада українські військові кораблі та інші судна намагалися пройти до Маріуполя через Керченську протоку, але російські кораблі перешкодили їм. Вони обстріляли і захопили судна і 23 моряків, деякі з них були поранені. Це - серйозна ескалація в регіоні, через яку Україна на 30 днів ввела військовий стан", - заявив А.Таяні.

Він також зазначив, що територіальна цілісність України є фундаментальною цінністю, а Росія не повинна обмежувати українським кораблям доступ до Азовського моря і зобов'язана поважати Конвенцію ООН з морської навігації і угоду з Україною, підписану в 2003 році".

А.Таяні також зазначив, що під час зустрічі з головою Верховної Ради А.Парубієм він запевнив, що Європейський парламент уважно стежить за ситуацією, що склалася внаслідок дій Росії в Азовському морі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА