16:04 19.10.2018

Прокурор АРК: Для нас важливе ефективне розслідування теракту в Керчі

3 хв читати
Прокурор АРК: Для нас важливе ефективне розслідування теракту в Керчі

Прокуратура АР Крим, що відкрила провадження за статтею "теракт" у зв'язку з вибухом у коледжі Керчі, може перекваліфікувати справу або закрити, якщо переконається в об'єктивності розслідування російською стороною.

Як розповів в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, українська прокуратура зобов'язана була відреагувати на те, що трапилося, відкриттям кримінального провадження.

Пояснюючи необхідність відкриття кримінального провадження, Г.Мамедов наголосив, що згідно з нормами як міжнародного права, так і національного законодавства, Крим був і залишається невід'ємною частиною України.

"Одночасно ця територія тимчасово окупована країною-агресором, які мають забезпечувати правопорядок і здійснювати ефективне розслідування загальнокримінальних злочинів, не пов'язаних із окупацією півострова. Однак це не позбавляє Україну позитивних зобов'язань щодо вжиття всіх можливих заходів для захисту прав і свобод своїх громадян. Зокрема права на ефективне розслідування", - зазначив прокурор АРК.

Він додав, що рішення про внесення відомостей до ЄРДР за цим фактом було прийнято з урахуванням резонансу трагедії і неоднозначності інформації в ЗМІ.

Прокурор АРК також пояснив, що рішення про початок розслідування було продиктовано необхідністю інформування українців і світової громадськості, оскільки були побоювання, що російська сторона не вживатиме жодних слідчих дій з цього приводу.

За словами Г.Мамедова, у день події окупаційна влада не поспішала відкривати кримінальну справу, інформація з приводу того, що сталося була неоднозначна.

"Були версії і про стрілянину, і про вибух газу, і про теракт, до якого має стосунок Україна. Було озвучено інформацію про те, що правопорушників було кілька. У цій справі дуже багато запитань. Звичайно, ми усвідомлюємо всю складність і не будуємо ілюзій щодо приводу того, що зможемо забезпечити розслідування так, як якщо б ми були на території Криму. Але ми зобов'язані вжити всіх можливих, вичерпних заходів, щоб прояснити ситуацію, максимально встановити факти, не дати ними маніпулювати, і щоб винні в цій страшній трагедії були покарані", - розповів прокурор АРК.

Розповідаючи про молоду людину, яка скоїла цей злочин, прокурор АРК зазначив, що питання викликає наявність дозволу на зброю, що має передбачати перевірку психічного здоров'я.

У цьому контексті Г.Мамедов продовжив: "І саме придбання молодими людьми зброї може свідчити про розвиток мілітаризації півострова, бути наслідком пропаганди насильства і, на жаль, свідченням небезпечної, нестабільної ситуації в окупованому Криму, що вимагає більш ретельного і детального дослідження".

"У цій ситуації, якщо ми переконаємося, що окупаційна сторона вживатиме всіх необхідних слідчих дій повноцінно і об'єктивно, то ми приймемо відповідне рішення. Тому що одна і та сама особа не може бути засуджена двічі за один і той самий злочин", - повідомив прокурор АР Крим.

Відповідаючи на запитання про те, чи може йтися про закриття провадження українською стороною, він сказав: "Все може бути. І закриття провадження, і перекваліфікація. Це все буде з часом. Нам потрібен час переконатися, що та сторона робить все можливе для встановлення істини".

Як повідомлялося, 17 жовтня учень коледжу Владислав Росляков влаштував вибух і відкрив стрілянину з рушниці в Керченському політехнічному коледжі (Крим), після чого скоїв суїцид. Спочатку слідчі органи РФ порушили кримінальну справу за статтею "теракт", однак пізніше воно було перекваліфіковано на статтю "вбивство". За останніми даними, жертвами трагедії стала 21 особа, зокрема студента, який влаштував вибух і стрілянину. Поранено понад 40 людей.

Прокуратура АР Крим у свою чергу внесла відомості за цим фактом у ЄРДР за статтею "теракт".

У Криму оголошено триденну жалобу.


Повний текст інтерв'ю прокурора АРК буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА