19:53 30.07.2018

Польський депутат закликав стягнути репарації з Росії

2 хв читати
Польський депутат закликав стягнути репарації з Росії

Польському Сейму варто сформулювати претензії до Росії з приводу військових репарацій. Про це в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita заявив глава парламентського комітету з питань виплати репарацій Аркадіуш Мулярчик.

"Я вважаю, що в наступному скликанні Сеймом має бути створений звіт щодо військових втрат, завданих радянською Росією", - сказав Мулярчик, зазначивши, що, за його даними, подібні звіти вже підготували держави Балтії.

Мулярчик додав, що з отриманням репарацій можуть виникнути проблеми, оскільки Росія "є країною, яка не дотримується права".

У вересні 2017 року міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пообіцяв розглянути ініціативу депутатів Сейму про вимогу репарацій з Росії та Німеччини. "Після Другої світової війни у ​​нас було право на репарації зі східної, російської сторони, і росіяни несли відповідальність за те, щоб ці репарації нам передати", - стверджував він.
Вимагати репарації від Росії і Німеччини у вересні того ж року запропонували представники правлячої партії Польщі "Право і справедливість". Вони стверджували, що Берлін має компенсувати збитки, завдані під час Другої світової війни, а Москва - виконати зобов'язання за Ризьким договором 1921 року.

У березні Мулярчик заявив, що Польща має намір стягнути з Німеччини $ 850 млрд репарацій. Він також зазначив, що отримати компенсацію від Німеччини "реальніше", ніж від Росії. Пізніше вимоги знизили більш ніж на $ 300 млрд.

Ризький мирний договір, який встановив кордони між РРФСР, УРСР, БРСР та Польщею, підписали в 1921 році після завершення польсько-радянської війни. Радянська сторона обіцяла повернути Польщі військові трофеї і цінності, вивезені з країни, а також виплатити 30 млн золотих рублів за внесок Польщі в господарське життя Російської імперії і передати майно на 18 млн руб.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА