12:36 22.02.2018

Україні вдалося уникнути кровопролиття в Криму, яке зробило б неможливим повернення півострова мирним шляхом - Вайтекунас

2 хв читати

 Керівництву України в 2014 році вдалося уникнути реалізації у Криму кривавого сценарію Кремля, який розділив би кримчан і унеможливив повернення півострова під український суверенітет мирним шляхом, заявив колишній міністр закордонних справ Литви, посол Литви в Україні в 2010-2014 роках Пятрас Вайтекунас.

"Чого Україні вдалося уникнути, але чим ви не пишаєтеся, і на що ви не звертаєте уваги, - так це те, що в Криму не пролилася кров. Вам здається, що ви зробили дуже мало. Ваша армія була занадто слабкою. Вона залишалася слабкою тривалий час навіть після початку мобілізації. Крим без крові став успіхом і порятунком для України", - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.НЕТ", опублікованому в четвер.

На думку П.Вайтекунаса, тодішнє керівництво України переграло президента Росії Володимира Путіна, не давши йому можливості "розв'язати повномасштабну війну, до якої Україна тоді була зовсім не готова".

"По-перше, ви зберегли людські життя. Думаю, що президент Путін схилявся до кривавого сценарію в Криму - кров дозволила б приховати причини початку війни. Це було б схоже на Південну Осетію в 2008 році. Криваві провокації, розділили б кримчан і зробили б неможливим повернення Криму мирним шляхом", - зазначив дипломат.

Він вважає, що "кривавий сценарій" у Криму дав би В.Путіну підстави до вторгнення на материкову Україну з боку Криму, до якого все у російських військових було готово, зкрема й рішення російського парламенту і звернення екс-президента-втікача Віктора Януковича.

"Замість цього тепер проти Росії маємо потужний фронт Європи і США, які вимагають повернення Криму. Сценарій мирної окупації почав грати вже проти президента Путіна, у нього немає виправдань", - наголосив П.Вайтекунас.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА