12:20 06.02.2018

Рада глибоко занепокоєна ухваленням у Польщі закону "про бандеризм" і закликає президента Дуду вплинути на ситуацію

3 хв читати
Рада глибоко занепокоєна ухваленням у Польщі закону "про бандеризм" і закликає президента Дуду вплинути на ситуацію

 Верховна Рада ухвалила заяву, в якій висловила розчарування і занепокоєння у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави Анджея Дуду втрутитися в ситуацію.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", проект постанови (№7553) та проект постанови про заяву українського парламенту в зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті на засіданні Верховної Ради у вівторок підтримали 242 народних депутати з 226 мінімально необхідних.

В ухваленій українськими депутатами заяві наголошується, що "Верховна Рада України з розчаруванням і глибоким занепокоєнням сприйняла рішення Сейму від 26 січня і Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року про прийняття змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, згідно з якими вводиться кримінальна відповідальність за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів" і дається упереджене і суперечливе визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій у польському суспільстві".

У заяві також зазначається, що відвертий діалог, вільний обмін думками і академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісним з демократичними цінностями.

"Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів і нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського і комуністичного", - наголошується в ухваленій українським парламентом заяві.

Нардепи, зокрема, заявили, що прийняті Сеймом і Сенатом Польщі законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були узгоджені сторонами, зокрема, в Декларації пам'яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року .

"Наше найбільше занепокоєння викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв і створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють заради її економічного зростання зокрема. Ця тема становить виняткове значення і є предметом пильної уваги для парламенту України. Нас також непокоять демонстративні акції знищення українських пам'яток на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурно-мистецьких заходів та шовіністична риторика", - йдеться в заяві.

Також в ухваленій заяві наголошується, що Верховна Рада України солідарна з міжнародною спільнотою в питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту і закликає польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин.

"Закликаємо президента Республіки Польща (Анджея Дуду - ІФ) скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно з Сеймом і Сенатом Республіки Польща повернути до українсько-польських відносин виваженість, раціональність і доброзичливість", - йдеться в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА