12:42 03.11.2016

Рада має намір запровадити інститут медіації для позасудового вирішення спорів

2 хв читати
Рада має намір запровадити інститут медіації для позасудового вирішення спорів

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про медіацію (№3665).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", проект закону за основу підтримали 238 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Автор законопроекту Альона Шкрум (фракція "Батьківщина"), представляючи проект закону, пояснила: "Медіація – не досудовий спосіб вирішення спорів, а позасудовий...Медіація буде врегульована в нашому законі, і люди зможуть зовсім не звертатися в суд".

Депутат зазначила, що таким чином вдасться трохи "розвантажити" українські суди.

У свою чергу народний депутат з фракції Радикальної партії Олег Купрієнко під час обговорення законопроекту висловив застереження, що "медіація може бути ще одним інструментом для ухилення сплати податку на прибуток".

У проекті закону даються визначення понять "медіація", "медіатор", "сторони медіації" та "учасники медіації", "суперечка".

Згідно з документом, медіація може бути застосована в будь-яких конфліктах (спорах), зокрема цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також кримінальних провадженнях та справах щодо адміністративних правопорушень.

Пропонується поширити дію закону, у разі прийняття як на резидентів, так і нерезидентів України, якщо сторони погодилися, що процедура медіації відбудеться на території України.

Вона може бути проведена у разі виникнення конфлікту як до звернення до суду, так і під час або після судового або третейського провадження, зокрема під час виконавчого провадження.

Проект закону передбачає, що якщо сторона вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин, медіація може бути проведена виключно щодо обсягу та способу компенсації завданої шкоди цим злочином.

У законопроекті прописано порядок проведення медіації.

Проект закону передбачає, що медіатором може бути фізична особа, яка досягла 25 років, з вищою або професійно-технічною освітою, яка пройшла професійне навчання медіації

Не зможуть бути медіаторами державні службовці, особи, звільнені з посади судді, прокурора, слідчого, державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги чи корупційне правопорушення, особи з обмеженою дієздатністю або визнані недієздатними, а також з непогашеною судимістю. не може бути медіатором особа, виключена з реєстру до закінчення трирічного терміну.

Крім того, прописано порядок спеціальної підготовки медіаторів, їх відповідальність та контроль якості надання ними послуг.

Водночас запропоновано внести відповідні зміни до низку законів та кодексів у зв'язку з ухваленням закону про медіацію.

Закон набуваєчинності з дня, наступного за днем його опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА