20:15 27.10.2015

На проведення другого туру виборів мера Павлограда ЦВК грошей не дасть - роз'яснення ЦВК

3 хв читати
На проведення другого туру виборів мера Павлограда ЦВК грошей не дасть - роз'яснення ЦВК

Центральна виборча комісія не виділятиме додаткових коштів на проведення другого туру виборів мерів у містах із кількістю виборців менше ніж 90 тис. людей.

Це випливає з роз'яснення про застосування окремих положень закону "Про місцеві вибори" під час встановлення результатів виборів міського голови, яке затвердила ЦВК на засіданні у вівторок.

Роз'яснення прийняте у зв'язку з тим, що станом на початок виборчого процесу в Павлограді налічувалося 90,3 тис. виборців, проте на виборах павлоградського міського голови 25 жовтня до списків для голосування було внесено 89,8 тис. виборців, і згідно із законом у цьому місті не може бути другого туру виборів мера.

Раніше у вівторок заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера на своїй сторінці у Facebook написав, що вибори мера Павлограда мали відбутися у два тури, оскільки за офіційною інформацією в Павлограді проживало більше ніж 90 тис. жителів.

"У газеті "Голос України" (№160 від 1 вересня 2015 року) станом на 1 серпня була офіційно оприлюднена інформація про кількість виборців, виборча адреса яких віднесена до території кожного міста, а також про виборчу систему, за якою проводяться вибори міського голови на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року. Так, у місті Павлограді зазначено 90 тис. 295 виборців, і це місто віднесено до тієї категорії 35 міст, де міські голови обираються за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості (двотурової системи)", - написав А.Магера.

Таким чином, на його думку, оскільки на чергових виборах павлоградського міського голови 25 жовтня 2015 року жоден із кандидатів не набрав на свою підтримку більше ніж 50% голосів, Павлоградський міськвиборчком зобов'язаний призначити повторне голосування щодо двох кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів виборців.

"На жаль, Центральна виборча комісія на засіданні 27 жовтня своєю постановою затвердила роз'яснення, за яким під час одного виборчого процесу може змінюватись виборча система на виборах міського голови, - з мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості (двотурової системи) на мажоритарну систему відносної більшості", - заявив А.Магера.

У свою чергу голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський на брифінгу в Києві заявив: "Якщо на день встановлення результату в місті менше ніж 90 тис. виборців, підстав для призначення повторного голосування, підстав для використання мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості на відповідних виборах міського голови просто немає. Це абсолютно очевидно".

"Ситуація в місті Павлограді ще в серпні цього року була в центрі уваги Центральної виборчої комісії. Ми розуміли, що маємо там 90 тис. 295 виборців. Це була інформація станом на 1 серпня 2008 року... На цей момент кількість виборців, включених до списків на виборчих дільницях у Павлограді, буде визначена в протоколах Павлоградської міської виборчої комісії. За тією інформацією, яка нині є у Центрвиборчкому, там зараз 89 тис. 810 виборців", - сказав голова ЦВК.

За попередніми даними, на виборах мера Павлограда представник "Опозиційного блоку" Анатолій Вершина набрав 30%, кандидат від партії "УКРОП" Євген Терехов - понад 20%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА