16:52 21.04.2015

Кабмін спростив працевлаштування іноземців в Україні - юрист

2 хв читати
Кабмін спростив працевлаштування іноземців в Україні - юрист

Уряд України зробив більш прозорою та зрозумілою процедуру працевлаштування іноземців, вважає адвокат, старший партнер ЮК "Лежух, Сяміна і партнери" Тетяна Лежух.

"Можу зазначити, що нововведення позитивно вплинули на питання працевлаштування іноземців в Україні, процес став прозорішим, чіткішим та зрозумілішим за алгоритмом і термінами", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи урядову постанову №42 від 28 січня 2015 року.

Серед позитивних моментів нових правил юрист назвала скасування плати за видачу дозволу на використання праці іноземців та осіб без громадянства. "Раніше плата стягувалася з усіх категорій заявників. Крім того, важливим моментом є й те, що тепер вносити плату треба лише після ухвалення позитивного рішення, тоді як раніше вносити плату треба було у момент подачі пакета документів, що жодним чином не впливало на результат розгляду", - сказала вона.

Крім того, Т.Лежух зазначила, що постанова №42 чітко визначає критерії, за яких використання праці іноземців та осіб без громадянства є доцільним і достатньо обґрунтованим. Серед них, зокрема, випадки, коли іноземець або особа без громадянства претендує на заняття керівної посади на підприємстві, в установі або організації, засновником або учасником яких вона є. Окрім того, нерезидент може претендувати на посаду, що передбачає створення об'єктів авторського права та/або суміжних прав як основний трудовий обов’язок. Він також може обійняти посаду керівника суб'єкта індустрії програмної продукції або ж посаду, назва якої визначається відповідно до кодів "Класифікатора професій" як професіонал у сфері обчислювальних систем і професіонал у сфері програмування.

Окрім того, критерієм обґрунтованості застосування праці іноземців є диплом про вищу освіту одного з навчальних закладів, що входять до ТОП-100 в одному зі світових рейтингів.

"До ухвалення постанови такі критерії були розмитими і невизначеними, що часто призводило до безпідставних відмов у видачі дозволу на працевлаштування іноземця", - наголосила юрист.

Т.Лежух також звернула увагу на передбачене постановою №42 скорочення термінів надання документів роботодавцем та ухвалення відповідних рішень Держслужбою зайнятості (ДСЗ). Так, подання роботодавцем документів до ДСЗ для продовження дії дозволу здійснюється протягом 20 календарних днів (раніше - 30), оформлення та видача дозволу ДСЗ здійснюється протягом трьох робочих днів із дня зарахування коштів на рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соцстрахування України на випадок безробіття (раніше - десять).

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 28 січня 2015 року ухвалив постанову №42 "Про деякі питання дерегуляції господарської діяльності", згідно з якою вносяться зміни до "Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства", затвердженого урядовою постановою №437 від 27 травня 2013 року. Документ, зокрема, спрощує порядок отримання дозволів на працевлаштування іноземців в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден не має наміру відмовлятися від заключних дебатів з Трампом - ЗМІ

Директору департаменту КМДА Возному висунуто обвинувачення в тому, що не було утилізовано шини з блокпостів - КМДА

Після України наступними для РФ будуть Польща та Білорусь - Байден

Трамп назвав "неприйнятними" умови Путіна про припинення війни

Верховний Суд визнав незаконність звільнення екснардепа Пацкана з посади голови Рахункової палати - рішення

Більшість американців проти обрання президентом США і Байдена, і Трампа - опитування

Литва виділить на підтримку України щонайменше 0,25% ВВП - Науседа

НАЗК припиняє фінансування партії "Голос" через недостовірні дані у звітах на майже 5 млн грн

Кулеба переконаний, що приєднання України до ЄС призведе до низки неочікуваних і позитивних наслідків для всього континенту та світу

ЄСПЛ одноголосно визнав застосування законодавства РФ в окупованому Криму незаконним - рішення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА