11:48 03.03.2015

Порошенко підписав указ про створення Конституційної комісії

2 хв читати
Порошенко підписав указ про створення Конституційної комісії

Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Конституційної комісії як спеціального допоміжного органу при президентові України.

Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави у вівторок.

Цим указом президент запропонував затвердити положення про Конституційну комісію, а також висунув кандидатуру голови Верховної Ради Володимира Гройсмана на посаду керівника цього органу.

П.Порошенко також запропонував депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді, Кабінету Міністрів, Верховному Суду України, вищим спеціалізованим судам, Раді суддів України, асоціаціям органів місцевого самоврядування, Національній академії наук України, Національній академії правових наук України, юридичним вищим навчальним закладам і науковим установам, правовим громадським об'єднанням, відповідним міжнародним організаціям подати до 12 березня пропозиції щодо кандидатур до складу Конституційної комісії.

Конституційна комісія утворюється у складі голови, двох його заступників, секретаря й інших членів комісії, які беруть участь у його роботі на громадських засадах. Персональний склад Комісії затверджує президент України.

Глава комісії керує її діяльністю, скликає і веде її засідання, підписує ухвалені комісією рішення; представляє комісію у взаємодії з іншими допоміжними органами і службами, створеними президентом, державними органами, органами місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, підприємствами, установами, іншими організаціями.

Основною організаційною формою роботи Конституційної комісії є засідання, які проводять за потреби, але не рідше одного разу на два місяці. Засідання комісії відкриті для присутності представників засобів масової інформації.

Рішення Конституційної комісії ухвалюють більшістю голосів присутніх на засіданні членів комісії шляхом особистого відкритого голосування. У разі рівного розподілу голосів голос голови засіданні є вирішальним.

Відповідно до указу, Конституційна комісія співпрацює з Національною радою реформ, взаємодіє з іншими допоміжними органами і службами, створеними президентом, державними органами, органами місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, підприємствами, установами, іншими організаціями.

Серед основних завдань Конституційної комісії: узагальнення практики виконання норм Конституції України, пропозицій з її вдосконалення з урахуванням сучасних викликів і потреб суспільства; напрацювання погоджених пропозицій з проведення конституційної реформи в Україні; підготовка за результатами широкого громадського та професійного обговорення законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції.

Згідно з указом, комісія має право: просити й отримувати від державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських об'єднань, підприємств, установ, організацій необхідну інформацію, документи й матеріали; створювати робочі групи, інші робочі органи для розробки окремих питань, що належать до компетенції комісії, визначати порядок їхньої роботи, координувати й коригувати роботу створених робочих органів.

Указ набуває чинності з дня його публікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експрезидент Франції Олланд іде на позачергові парламентські вибори

"Мирні пропозиції" Путіна більше схожі на пропаганду, ніж на реальні кроки, вважає прем'єрка Італії

Прем'єр Великої Британії Сунак: Путін не зацікавлений у справедливому мирі

Гарріс Зеленському: Сполучені Штати поділяють ваше бачення закінчення цієї війни та припинення страждань українського народу

Кулеба і Боррель обговорили прогрес України на шляху в ЄС і постачання зброї

Президент Єврокомісії: Заморожування конфлікту сьогодні, в той час як війська РФ окупують територію України, не є відповіддю

Шольц: Припинення вогню без переговорів і дорожньої карти до справедливого миру легітимізує захоплення РФ української землі

У G7 закликали КНР чинити тиск на РФ, щоб та припинила агресію проти України - комюніке

РФ має заплатити понад $486 млрд за завдані Україні збитки, триває пошук шляхів змусити її зробити це - декларація лідерів G7

Київрада встановила прозорі правила в роботі МАФів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА