10:31 03.03.2015

ЄС задоволений підсумком тристоронньої зустрічі щодо постачання російського газу

2 хв читати
ЄС задоволений підсумком тристоронньої зустрічі щодо постачання російського газу

Заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович задоволений тим, що в результаті тристоронніх переговорів, що відбулися в понеділок у Брюсселі, вдалося гарантувати повне застосування зимового пакета газопостачання в Україну.

"Ми також домовилися провести тристоронні переговори про подальшу діяльність за зимовим пакетом. Я переконаний, що газопостачання на ринок ЄС у безпеці", - наголосив він у заяві за підсумками переговорів, у яких взяли участь міністр енергетики Росії Олександр Новак і міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Верховний представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Федерика Могеріні також високо оцінила підсумки цієї зустрічі, яка, за її словами, "допоможе скоротити розбіжності щодо газопостачання між Україною і Росією".

"Ці зусилля є частиною конкретної підтримки ЄС виконання Мінських угод", - наголосила глава дипломатії ЄС.

Головуючий на зустрічі М.Шефчович виділив у своїй заяві три основні домовленості, досягнуті в результаті тристоронніх переговорів.

По-перше, сторони підтвердили намір цілком забезпечити виконання зимового пакета, погодженого на попередній зустрічі. Українська компанія "Нафтогаз" робитиме передоплату й замовлятиме в Газпрому достатню кількість газу для покриття всього внутрішнього споживання в Україні за березень. Нафтогаз продовжує гарантувати безперебійний транзит газу до ЄС. Газпром постачатиме до 114 млн кубометрів на добу передоплаченого й замовленого обсягу газу в погоджені пункти доставки. Виконуючи ці зобов'язання, сторони продемонструють свою надійність, відповідно, як важливого постачальника природного газу до ЄС і як ключового транзитера російського газу до ЄС.

По-друге, сторони визнали, що питання газопостачання в деякі райони Донецької та Луганської областей є дуже складним у правовому, технічному і політичному сенсах. Обговорення триватиме.

По-третє, сторони заявили про готовність далі провадити тристоронні переговори, щоб домовитися про подальшу діяльність за зимовим пакетом, як це передбачено в Мінській декларації від 12 лютого 2015. Європейська комісія пропонує сторонам представити свої пропозиції за можливими пунктами порядку денного наступної тристоронньої зустрічі. На цій основі Європейська комісія запропонує проект порядку денного й запросить сторони на зустріч до кінця березня 2015 р.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА