13:08 29.11.2013

Баррозу вважає неможливим проведення тристоронніх переговорів ЄС-Україна-Росія

2 хв читати
Баррозу вважає неможливим проведення тристоронніх переговорів ЄС-Україна-Росія

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що для двосторонньої угоди про асоціацію між ЄС і Україною не може бути тристороннього формату Україна-ЄС-РФ.

"Тристоронні переговори для нас неприйнятні. Ми провели переговори й парафували угоду з Україною, і коли ти укладаєш двосторонню угоду, втручання третьої сторони є неприйнятним. Для двосторонньої угоди між ЄС і Україною не може бути тристороннього формату", - заявив він на прес-конференції після завершення саміту Східного партнерства у Вільнюсі в п'ятницю.

"Ми поважаємо суверенітет. Угоду вже було парафовано з суверенною країною Україною, і коли ми домовляємося про двосторонню угоду, ми обоє маємо погодитися, що це двостороння справа. Наприклад, ми укладаємо договір із Канадою, але не проводимо консультацій із третьою країною. Для угоди ЄС з іншою країною не може бути тристороннього формату", - наголосив Ж.М.Баррозу.

При цьому президент ЄК констатував, що в Європі час, коли поступалися суверенітетом, минув.

Водночас Ж.М.Баррозу нагадав про існування формату тристороннього діалогу. В зв'язку з цим він навів як приклад такий діалог у газовій галузі, де Україна є транзитною країною, Росія - країною-постачальником, а ЄС - споживачем.

"Але той факт, що в нас є стратегічне партнерство з Росією, не означає, що ми можемо взяти будь-яку повноцінну участь у двосторонніх відносинах. Це - справа принципів. Я готовий обговорювати питання, які викликають занепокоєння, але ми обговорюватимемо їх як питання, що викликають занепокоєння, які може мати Україна. Чого ми не можемо прийняти, то це умов для двосторонніх угод, таке вето третьої країни. Це суперечить усім засадам міжнародного законодавства", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА