16:36 02.04.2013

У ВР не вистачило голосів для призначення виборів мера Києва та депутатів Київради

3 хв читати
У ВР не вистачило голосів для призначення виборів мера Києва та депутатів Київради

Верховна Рада України не змогла у вівторок призначити чергові вибори київського міського голови та депутатів Київської міської ради на 2 червня.

За цей проект постанови у другому читанні й у цілому проголосували 209 народних депутатів (необхідно 226).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", фракція Партії регіонів дала три голоси, "Батьківщина" 91, "УДАР" - 41, "Свобода" - 36, КПУ - 21 і позафракційні 17 голосів.

Під час обговорення проекту постанови лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк запропонував перед голосуванням за проект постанови в цілому провести сигнальне голосування, проте голова Верховної Ради Володимир Рибак із такою пропозицією не погодився.

За словами представника фракції Партії регіонів Володимира Олійника, вибори до Київради та київського мера призначати необхідно, але вони мають відбутися "в конституційний спосіб, щоб після виборів не ставили під сумнів їхні результати". На його думку, перш ніж призначати вибори в Києві, необхідно внести зміни до закону про столицю. "Якщо ми не внесемо змін до закону про столицю, ми оберемо віртуального міського голову".

Раніше голова комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія (фракція Партії регіонів) повідомив народним депутатам, що комітет рекомендує ухвалити постанову про вибори до Київради та мера Києва в цілому.

Водночас народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) запропонував проект постанови прийняти за основу, а потім дочекатися рішення Конституційного суду (КС), і лише після його вердикту проголосувати в цілому.

В.Журавський нагадав, що депутати звернулися до КС із проханням надати тлумачення, чи можуть чергові вибори до органів місцевого самоврядування проводитися в різні часові проміжки.

Він зазначив, що в трьох редакціях Основного закону різні терміни повноважень органів місцевого самоврядування.

За його словами, коли вибори до Київради проводили у 2010 році, то їх призначали відповідно до Конституції 2004 року, а проводили їх уже після відновлення Основного закону 1996 року. Нині діє Конституція в редакції від 1 лютого 2011 року.

29 березня КС відкрив провадження у справі про вибори в Києві.

Як повідомлялося, Леонід Черновецький 1 червня 2012 року написав заяву про відставку з посади мера столиці. 12 липня Київрада 110 голосами взяла до відома факт дострокового припинення повноважень мера міста Л.Черновецького на підставі його особистої заяви.

Згідно з рішенням Київради, секретар Київради Галина Герега тимчасово здійснює повноваження київського міського голови з моменту дострокового припинення повноважень Л.Черновецького на цій посаді.

19 липня 2012 року Г.Герега звернулася до Верховної Ради з клопотанням про проведення позачергових виборів мера столиці. 29 січня 2013 року голова Верховної Ради Володимир Рибак висловився за проведення одночасно виборів мера Києва та депутатів Київради. Пізніше він заявив, що парламент розгляне питання щодо проведення виборів у Києві на 2-й сесії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА