20:12 03.12.2012

Звільнені згідно з окремими указами президента члени уряду не можуть бути в.о. - екс-міністр юстиції

2 хв читати
Звільнені згідно з окремими указами президента члени уряду не можуть бути в.о. - екс-міністр юстиції

Звільнені окремими указами президента члени уряду не можуть бути виконувачами обов'язків віце-прем'єрів і міністрів, вважає екс-міністр юстиції України Микола Оніщук.

"Одночасно з прийняттям відставки пана Азарова та уряду президент звільнив з посад членів Кабміну кілька його членів. Це інший правовий режим, який має наслідок припинення статусу членів уряду ряду віце-прем'єрів і міністрів", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Зокрема, у зв'язку з указами президента, більш не є членами уряду, і відповідно не є такими, які продовжують виконувати повноваження членів уряду віце-прем'єри Тігіпко і Колесніков, міністри Лавринович, Близнюк, Порошенко, Табачник і Балога", - зазначив М Оніщук.

За його словами, всі інші члени уряду, зокрема й екс-прем'єр-міністр Микола Азаров, продовжують виконувати свої обов'язки в повному обсязі, до призначення нового уряду.

"Повноваження уряду, який відправлено у відставку, згідно з Конституцією України, залишаються колишніми .... Вони продовжують виконувати свої повноваження до формування нового складу уряду", - сказав екс-міністр.

Водночас М.Оніщук додав, що з його точки зору, М. Азаров, перебуваючи в такому правовому статусі, не може скласти присягу народного депутата.

"Він може скласти присягу депутата лише тоді, коли буде призначений новий уряд, з новим прем'єром. Інакше виникне проблема сумісництва", - наголосив М.Оніщук.

Як повідомлялося, в понеділок М.Азаров звернувся до глави держави з заявою про відставку у зв'язку з обранням народним депутатом України. Оскільки, відповідно до ст. 115 Конституції, відставка прем'єра має наслідком відставку всього складу Кабміну, президент Віктор Янукович прийняв також відставку українського уряду. Водночас глава держави, керуючись нормою ч.5 ст. 115 Конституції, доручив Кабміну продовжувати виконувати свої повноваження до початку роботи нового уряду.

Водночас у прес-службах Мінінфраструктури, МЕРТ і Мін'юсту стверджують, що глави їхніх міністерств, звільнені згідно з окремими указами президента, мають статус виконувачів обов'язків.

Президент України Віктор Янукович своїми указами звільнив з посад віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури Бориса Колеснікова у зв'язку з обранням його народним депутатом, віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, міністра надзвичайних ситуацій України Віктора Балогу, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка, міністра юстиції Олександра Лавриновича, міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка, міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА