17:56 18.08.2021

Частина лікарень, що отримали 2020 року перехідне фінансування, як і раніше, неефективні - НСЗУ

5 хв читати
Частина лікарень, що отримали 2020 року перехідне фінансування, як і раніше, неефективні - НСЗУ

Частина лікарень, які у 2020 році отримали з держбюджету перехідне фінансування для підготовки до роботи в умовах Програми медичних гарантій (ПМГ), не змінили своїх підходів до роботи, не переглянули стратегії розвитку й залишаються неефективними, вважають у Національній службі здоров'я України (НСЗУ).

"Від стратегії розвитку, яку обере керівник лікарні, здатності скласти реальний фінансовий план і виконати його залежить успішність лікарні та зарплати працівників. Медичні заклади вже не є бюджетними установами, які освоюють гроші, це підприємства, які конкурують за пацієнта й отримують гроші за надані медичні послуги та розпоряджаються коштами згідно з фінансовим планом", - сказала агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко.

Вона також наголосила, що НСЗУ не утримує медзаклади, а закуповує у них медичні послуги, які ті готові та здатні надати пацієнтам. Тому НСЗУ як закупник має вимоги до медпослуг, зокрема щодо наявності певного обладнання та достатньої кількості лікарів певної спеціалізації.

"Від відповідності вимогам залежить якість послуги. Якщо лікарня відповідає вимогам, надає багато послуг, якщо до їхнього переліку входять пріоритетні послуги (лікування інсультів, інфарктів, пологи, діагностика онкозахворювань), то медзаклад отримує більше грошей. Лікарні спільно з власником мають складати стратегію розвитку, планувати, що їм потрібно для укладення договору на нові пакети, й, відповідно, отримати більше", - сказала Бойко.

Як приклади успішної роботи в рамках фінансування за надані медпослуги вона навела Нововодолазьку центральну лікарню та Балаклійську клінічну багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування (обидві - Харківська обл.).

Зокрема, Нововодолазька ЦЛ у 2020 році уклала з НСЗУ договір на надання послуг на суму 23,911 млн грн. Медзаклад надає послуги жителям району, де проживає 44,413 тис. людей. За рахунок ПМГ медзаклад докупив хірургічне обладнання на 1,5 млн грн й оновив матеріально-технічну базу. Крім того, місцева влада з бюджету виділила 5 млн грн на капітальний ремонт.

"Це дало змогу клініці укласти договори ще на два пакети послуг за хірургічним та терапевтичним напрямами. Наразі медзаклад готується укласти договори на паліативну допомогу дорослим і дітям без хірургічних операцій. Отже, на 2021 рік лікарня має договір із НСЗУ вже на 3 млн грн більше, ніж у 2020-му, - на суму майже 26,72 млн грн. У лікарні стабільно збільшується середня заробітна плата всіх категорій працівників", - сказала Бойко.

Вона звернула увагу і на приклад Балаклійської клінічної багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, яка надає послуги району з населенням 94,33 тис. людей. Зокрема, 2020 року медзаклад мав договір із НСЗУ на надання послуг на суму 60,277 млн грн. При цьому за рахунок інвестицій, закупівлі КТ і УЗД клініка змогла укласти договір на надання нових послуг, і в 2021 році медзаклад має договір із НСЗУ на суму вже понад 74,03 млн грн.

У цій лікарні пацієнти можуть отримати послуги за 17 пакетами (без урахування ковідного пакета та пакета з вакцинації), серед яких - п'ять пріоритетних пакетів.

Середні витрати на зарплати в цьому медзакладі за підсумками першого кварталу 2021 року становили: у керівництва - 42,228 тис. грн, у керівників структурних підрозділів - 38,451 тис. грн, у лікарів - 24,819 тис. грн (тоді як у 2020-му зарплата лікаря становила - 17,154 тис. грн), у середнього медперсоналу - 17,012 тис. грн (у 2020-му - 12,163 тис. грн), у молодшого медперсоналу - 10,382 тис. грн (у 2020-му - 7,154 тис. грн.).

Водночас Бойко відзначила наявність прикладів, коли керівники медзакладів досі не розуміють, для чого потрібно трансформувати медзаклад, і продовжують жити за старими правилами.

"Через їхню бездіяльність медзаклади втрачають час, кошти і створюється напруга в колективах. А власники медзакладів, місцева влада зазнають витрат через неефективного керівника", - сказала вона.

Як приклад Бойко навела Валківську лікарню (Харківська обл.), яка в 2020 році отримала понад 900 тис. грн перехідного фінансування, щоб краще підготуватися до 2021 року. При цьому порівняння показників другого кварталу 2020 та 2021 років засвідчило, що лікарня лише погіршила показники, отримавши в другому кварталі 2020 року за надані медпослуги понад 30,943 млн грн, а за аналогічний період 2021 року - 9,888 млн грн. При цьому оплата праці в цій клініці за ковідним пакетом скоротилася майже втричі - до 4,116 млн грн, за пріоритетні амбулаторні послуги - вдвічі (до 15,987 млн грн), за пріоритетні стаціонарні послуги - майже вп'ятеро (до 207,604 тис. грн), за стаціонарні послуги загального профілю - удвічі (до 5,485 млн грн).

"Валківська лікарня має договір на інсульти, пріоритетну послугу. Але медзаклад не пролікував жодного випадку цього року. Або ці дані не вносять, або пацієнти не звертаються туди", - сказала Бойко.

За її словами, аналогічна ситуація склалася і в Чортківській міській центральній лікарні (Тернопільська обл.), де в 2020 році лікарі не звітували про надані пацієнтам послуги в електронній системі охорони здоров'я. Тому в 2021 році лікарня отримала значно меншу суму договору.

Крім того, за словами Бойко, попереднє керівництво лікарні не використало 8 млн грн, які надійшли з держбюджету на реконструкцію приймально-діагностичного відділення. Тому в 2021 році реконструкція відділення стала тягарем для бюджету чортківської громади, оскільки вартість ремонтних робіт сягнула 9 млн грн.

"Тому для вирішення ситуації місцева влада змінила керівника Чортківської лікарні. У клініці почали відмовлятися від використання старих паперових карток і вирішили запровадити електронні медичні записи як первинну документацію. Усі дані відразу вноситимуть в електронну систему, оскільки саме від внесення інформації про надані послуги залежить фінансування, а, відповідно, і бюджет закладу на заробітні плати та інші поточні потреби", - наголосила заступник голови НСЗУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА