22:07 24.06.2024

Зеленський продовжив санкції щодо Фірташа, Фукса, очільників "Газпрому", ВТБ та інших бізнесменів із РФ ще на 10 років

3 хв читати
Зеленський продовжив санкції щодо Фірташа, Фукса, очільників "Газпрому", ВТБ та інших бізнесменів із РФ ще на 10 років

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 червня 2024 року щодо продовження санкцій стосовно 390 фізичних і 366 юридичних осіб терміном ще на 10 років, серед них, зокрема, українські бізнесмени Дмитро Фірташ і Павло Фукс, а також багато російських бізнесменів, серед яких керівники правління "Газпрому" Олексій Міллер, президент-голова правління банку ВТБ Андрій Костін.

Відповідний указ глави держави №376/2024 від 24 червня 2024 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" опубліковано на його сайті.

Також, цим документом українським бізнесменам Вадиму Новинському та Вадиму Єрмолаєву (громадянин Кіпру), проти яких санкції було запроваджено відповідно в січні та грудні 2023 року, їх було розширено пунктом "інші санкції, які відповідають принципам їх застосування, встановленим цим законом (заборона виплати дивідендів або інших платежів, пов'язаних із корпоративними правами (правом власності на частку, акції, паї) на користь санкційної особи й осіб, які діють від її імені)".

Згідно з рішенням РНБО, санкції передбачають продовження блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, анулювання ліцензій для провадження певних видів діяльності, заборону на участь у приватизації тощо.

У переліку фізосіб не лише бізнесмени, а й такі люди, як Ігор Безлер, Ігор Гіркін, Павло Губарєв, Ігор Плотницький

Серед юросіб під продовження санкцій потрапили низка підприємств на території Росії та на окупованих нею територіях України. Зокрема, санкції продовжено щодо низки авіакомпаній "Вертольоти Росії", "Газпром авіа", "Ред Вінгс", "Авіакомпанія РусДжет", "Авіакомпанія РусЛайн", "Авіакомпанія Трансаеро", "Авіакомпанія Якутія", "Авіакомпанія Ямал" тощо, науково-виробничі об'єднання, логістичні та енергетичні компанії, зокрема, гірничо-збагачувальна фабрика "Вуглерод", "Друга генеруюча компанія оптового ринку електроенергії", "Крименерго".

Щодо юросіб санкції передбачають продовження блокування активів, обмеження торговельних операцій, обмеження (часткового або повного), повного припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, анулювання або зупинення ліцензій, заборони участі в приватизації тощо.

Попередній указ президента про введення санкцій на три роки щодо переважної більшості цих осіб ухвалений 18 червня 2021 року і, згідно з наявною інформацією, термін його дії спливав 24 червня цього року.

Щодо низки осіб, наприклад, російського бізнесмена Олега Дерипаски, пізніше ухвалювали й інші укази, однак його прізвище є і в указі про продовження санкцій на 10 років.

У період після указу 2021 року і початку Росією повномасштабної військової агресії Україна ухвалила законодавство, згідно з яким держава може стягнути за рішенням Вищого антикорупційного суду активи підсанкційних осіб у власність держави.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА