06:51 01.06.2024

1 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

3 хв читати
1 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

ДЕНЬ 829 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 829 RUSSIAN AGRESSION

1 червня в Україні та в світі відзначають День захисту дітей.

Ще сьогодні - Всесвітній день батьків, День підтвердження новорічної обіцянки, Всесвітній день молока, Всесвітній день відповідального туризму, День ходіння босоніж, Всесвітній день рифу.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Юстина філософа і тих, хто з ним; преподобного Агапіта Києво-Печерського.

День захисту дітей

Щороку 1 червня людство відзначає Міжнародний день захисту дітей. Ця важлива подія закликає всіх дорослих до зусиль щодо забезпечення дітям гідних умов життя, освіти та відпочинку, а також надійного захисту від насильства та експлуатації.

Всесвітній день батьків

Традиція святкування була започаткована Генеральною асамблеєю ООН 2012 року і приурочена до Міжнародного дня захисту дітей не випадково. Мета свята – наголосити на ролі родини у формуванні загальнолюдських цінностей.

Всесвітній день рифу

Всесвітній день рифу відзначають 1 червня, починаючи з 2010 року. Його мета - привернути увагу громадськості до збереження коралових рифів.

День підтвердження новорічної обіцянки

День підтвердження новорічної обіцянки - присвячений відновленню зобов'язань, взятих на початку року.

Ще цього дня:

1919 - Розпочався загальний наступ військ Армії УНР на проти більшовицькому фронті;

1935 - У Великій Британії запроваджено номерні знаки до автомобілів та обов'язкове складання іспитів на водійські права;

1938 - У США вийшло 1-ше число журналу коміксів "Action Comics", в якому з'явився знаменитий нині Супермен. Перші екземпляри "Action Comics" коштували 10 центів, а 1995 року на аукціоні за них давали вже по 75 тисяч доларів.

1943 - Над Біскайською затокою німці збили літак, у якому, на їхню думку, з Лісабона до Лондона летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді це був звичайний цивільний літак, усі пасажири якого загинули, включно з британським актором Леслі Говардом, знаменитим виконавцем ролі Ешлі Вілкіса у стрічці "Віднесені вітром";

1946 - За вироком трибуналу в Бухаресті страчено пронацистського диктатора Румунського королівства (1940-1944) генерала Іона Антонеску;

1958 - Під час політичної кризи, пов'язаної з повстанням в Алжирі, Шарль де Голль став прем'єр-міністром Франції;

1969 - У Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів;

1980 - Розпочав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), який, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі "до кінця світу";

1990 - На екрани США вийшов фільм "Згадати все" за участю Арнольда Шварценеггера.

Церковне свято

Юстин Філософ жив в Юдеї, в I-II століттях. Змалку цікавився науками і грецькою філософією, а в 30 років хрестився і став проповідувати в Римській імперії та Азії. Через деякий час створив власне училище, де викладав християнську філософію.

Коли до влади прийшов імператор Антонін Пій, то в державі почалися гоніння на християн. Юстин передав правителю написану ним книгу "Апологію", що допомогло припинити цькування. Але все ж опоненти не залишили Юстина в спокої й обмовили його. Філософа судили в Римі і помер він мученицькою смертю. Сьогодні святі мощі зберігаються в Римі.

Преподобний Агапіт Печерський жив у XI столітті. Його називали "лікар безкорисливий". Він власноруч готував ліки з трав і лікував ними ченців Києво-Печерської лаври, доглядав за хворими і молився за їхнє здоров'я.

До Агапіта приходили й миряни, але він ніколи не брав з них грошей. Відомо, що Агапіт вилікував Чернігівського князя Володимира Мономаха, майбутнього великого князя Київського. Князь, щоб віддячити Агапіту, сам прибув до монастиря, але монах не вийшов до нього і не прийняв дарів.

Мощі Агапіта зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Іменини: Василь, Гаврило, Давид, Павло, Денис, Віра.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог найбільш активний на покровському та сіверському напрямках - Генштаб ЗСУ

Путін намагається готувати наступників режиму з числа своїх родичів і дітей близьких йому чиновників - ISW

СБУ запобігла серії підпалів військового транспорту ТЦК у Дніпрі

Юридичних перешкод для конфіскації суверенних активів РФ немає - Мін'юст

У Києві невідомий вистрілив у чоловіка, вживаються заходи щодо затримання нападника - Нацполіція

Безопасность детей станет темой 4-го Саммита первых леди и джентльменов в сентябре в Киеве

Безпека дітей стане темою 4-го Саміту перших леді та джентльменів у вересні в Києві

Зеленський підписав закон, що передбачає надання держдопомоги на придбання книжок

Зеленський подякував Варфоломію за приєднання до комюніке Саміту миру й зазначив, що документ залишається відкритим для підписання

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Ростовській області - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА