21:08 19.03.2024

Мішель у листі-запрошенні лідерам ЄС на саміт: Рада надасть можливість прискорити надання Україні військової допомоги

2 хв читати
Мішель у листі-запрошенні лідерам ЄС на саміт: Рада надасть можливість прискорити надання Україні військової допомоги

Президент Європейської ради Шарль Мішель у листі-запрошенні лідерам Європейського союзу на засідання Ради пише про необхідність для Ради зміцнити і прискорити надання військової допомоги Україні.

Текст листа оприлюднено у вівторок на сайті Європейської ради.

"На третьому році агресивної війни Росії проти України ми переживаємо поворотний момент. Вкрай необхідні терміновість, інтенсивність і непохитна рішучість. Нашим першочерговим завданням є швидке надання військової допомоги Україні та, спираючись на нещодавні ініціативи, подібні до ініціативи Чехії, прискорена закупівля і доставка боєприпасів в Україну. Європейська Рада надасть можливість зміцнити і прискорити ці зусилля. Крім того, ми маємо зосередитися на ефективному здійсненні та забезпеченні дотримання наших санкцій, а також на активізації наших зусиль щодо використання непередбачених прибутків від іммобілізованих активів", - написав Мішель.

Президент Європейської ради також вважає, що настав час для "реальної зміни парадигми щодо нашої безпеки та оборони". "Протягом десятиліть Європа не інвестувала достатньо коштів у свою безпеку та оборону. Зараз, коли ми зіткнулися з найбільшою загрозою безпеці з часів Другої світової війни, настав час вжити радикальних і конкретних кроків, щоб бути готовими до оборони і поставити економіку ЄС на "воєнну основу"", - пояснив він.

При цьому Мішель деталізував, що для цього необхідно "витрачати більше і купувати більше спільно, а значить, більш ефективно". "Ми також повинні допомогти оборонній промисловості отримати доступ до приватних і державних фондів і знизити нормативний тягар і бар'єри. Формування такого мислення в сфері стратегічної безпеки вимагає сильного керівництва і гострого розуміння терміновості загроз, з якими ми стикаємося. Я очікую, що наша Європейська Рада відповідатиме цьому", - переконаний він.

Крім того, президент Європейської ради пропонує зосередити увагу на сільському господарстві. "Наші європейські фермери голосно і ясно висловили свою стурбованість. Нам необхідно рішуче діяти щодо проблем, з якими вони стикаються. Це означає підбиття підсумків виконаної роботи і забезпечення невідкладного досягнення прогресу, особливо щодо становища фермерів у ланцюжку поставок продовольства і чесної конкуренції як на внутрішньому ринку, так і на глобальному рівні", - зазначив Мішель.

Він також пропонує проаналізувати підготовку до розширення і реформ, з огляду на те, що ці два напрями мають розвиватися паралельно, "щоб гарантувати, що і майбутні держави-члени, і ЄС будуть готові до моменту вступу".

Іншими питаннями, які Мішель пропонує обговорити, названі ситуація на Близькому Сході, катастрофічна гуманітарна ситуація в Секторі Гази, стан міграції та різні питання зовнішніх зв'язків.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА