06:53 02.03.2024

2 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

3 хв читати

ДЕНЬ 738 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 738 RUSSIAN AGRESSION

2 березня у світі відзначають Міжнародний день відкритих даних, Всесвітній день психічного здоров'я підлітків, День народження компакт-диска, Всесвітній день інформаційної архітектури, Міжнародний день порятунку кішок, Міжнародний день сірника.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Феодота, святителя Іова, митрополита Київського і всієї Русі.

Всесвітній день інформаційної архітектури

Всесвітній день інформаційної архітектури відзначається в першу суботу березня з 2012 року. За підтримки Інституту інформаційної архітектури та засновника урочистості Річарда Вурмана подію святкують працівники цієї галузі щороку. Інформаційна архітектура тісно пов'язана з ІТ. Це поняття означає графічну структуру даних, засновану на інформаційних технологіях.

Всесвітній день психічного здоров'я підлітків

2 березня - Всесвітній день психічного здоров'я підлітків - подія, що з'явилася 2020 року за ініціативи американського бренду молодіжного одягу Hollister. Компанія створила проєкт, який полягає в допомозі різним організаціям, діяльність яких пов'язана з психічною рівновагою підлітків. Ініціатива була підтримана Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам (IASP) і підтримується багатьма організаціями в усьому світі.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров'я підлітків є підвищення обізнаності тінейджерів про психічне благополуччя та подолання невпевненості в собі за допомогою медитацій, танців, музики, спорту. Воно покликане заохочувати підлітків спілкуватися між собою в соціальних мережах і демонструвати власний спосіб подолання психологічного дискомфорту.

Компакт-диску - 40

Щороку 2 березня день народження святкує компакт-диск. Саме цього дня 1983 року у Великій Британії компанії Polygram, Philips і Sony продемонстрували світові перший компакт-диск із програвачем.

Ще цього дня:

1918 - В УНР ухвалено перший закон про громадянство України;

1923 - У США вийшов перший номер журналу "Time" - 32-сторінкове видання було першим американським тижневиком новин;

1933 - Прем'єра культового художнього фільму Меріана Купера "Кінг-Конг";

1949 - Закінчився перший безпосадковий політ на літаку навколо земної кулі. Він тривав 94 години і був здійснений на літаку Lucky Lady II (B-50 Superfortress);

1972 - З мису Канаверал стартував космічний апарат "Піонер-10", який першим досяг третьої космічної швидкості та почав досліджувати Юпітер;

1993 - Засновано Академію медичних наук України.

Церковне свято

День пам'яті священномученика Феодота, єпископа Киринейського, який жив у 4 столітті

Феодот Киринейський народився в малоазійській Галатії. Він був сином християн і ще в молодості вирізнявся грамотністю і чеснотою.

Пізніше був єпископом Киринії, міста на Кіпрі. Відкрито проповідував у часи гонінь на християн під час правління імператора Лікінія (307-324). Феодота ув'язнили, катували, але він терпляче все зносив і молився. Багато язичників, побачивши його геройське терпіння, навернулися до Христа. Пізніше його звільнили і він ще два роки керував Церквою в Киринії.

День пам'яті Іова (Борецького), митрополита Київського і всієї Русі

Іов Борецький (у миру Іван Борецький) - видатний український православний церковний діяч, письменник і полеміст. Канонізований Українською православною церквою Київського патріархату 2008 року.

Народився 1560 року в селі Бірча. Був священиком, ректором Львівської братської школи і першим ректором Київської братської школи.

З 1620 до 1631 року Іов Борецький обіймав посаду митрополита Київського, Галицького і всієї Русі. Його вважають духовним і політичним наставником Петра Могили. Йов Борецький виступав проти Руської уніатської церкви та єзуїтів на українських землях Речі Посполитої.

Іменини: Маріанна, Мар'яна, Міна, Парфутій, Пилип, Роман, Федір.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА