06:54 29.01.2024

29 січня: Яке сьогодні свято, все про цей день

4 хв читати
29 січня: Яке сьогодні свято, все про цей день

ДЕНЬ 705 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 705 RUSSIAN AGRESSION

29 січня відзначають Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни, День винаходу бензинового автомобіля, День пазла і головоломки.

В Україні - День пам'яті героїв Крут.

Православна церква - День пам'яті святого Лаврентія, День перенесення мощей Ігнатія Богоносця.

День мобілізації проти загрози ядерної війни

День мобілізації проти загрози ядерної війни відзначається в усьому світі в річницю ухвалення Делійської декларації, основною метою якої є заклик до припинення гонки ядерних озброєнь, скорочення і подальшої поступової ліквідації ядерних арсеналів країн світу та усунення самої загрози ядерної війни.

Делійську декларацію було ухвалено 29 січня 1985 року в столиці Індії Нью-Делі на нараді глав держав і урядів кількох країн - Індії, Греції, Мексики, Аргентини, Танзанії та Швеції, які стали першими країнами, що підписали цей документ.

День пам'яті героїв Крут

Бій між армією УНР і Червоною армією, що відбувся біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина, був успішним для захисників української державності - наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога наші зупинили, а здійснюючи організований відступ, зруйнували за собою колії та мости. Більшовики втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мав підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й зруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, але вже не залізницею, а реквізованими селянськими возами, запряженими кіньми, розмоклою дорогою. Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Брестський мир, який врятував молоду українську державність.

У березні 1918 року, після підписання Брестського миру, з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій Могилі в Києві.

Засновано вищу військову нагороду Великої Британії - "Хрест Вікторії"

Найпочеснішу військову нагороду Сполученого Королівства запровадила 29 січня 1856 року королева Великої Британії Вікторія. Виготовляється нагорода з бронзи незмінно на ювелірній фірмі "Ханкокс".

За формою це простий хрест, у центрі розташовані корона і лев на ній. Слова "За відвагу" визначають ступінь героїзму воїна, який отримав почесний орден. Право отримати "Хрест Вікторії" є у будь-якого солдата або офіцера, який служить у британській армії, з одним застереженням: подвиг повинен бути здійснений під ворожим вогнем.

Ще цього дня:

1907 - Лі де Форест запатентував аудіон, або тріод - перший практичний електронний підсилювач;

1918 - Відбувся бій під Крутами;

1918 - У Києві о третій годині ночі почалося більшовицьке повстання, що мало на меті завдати удару по владі та війську Центральної Ради незалежної УНР напередодні вступу до столиці червоної російської армії під командуванням Муравйова;

1921 - На конференції в Парижі країни-переможниці в 1-й Світовій війні визначили суму військових репарацій для Німеччини - 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років;

1922 - Під масою снігу завалився кінотеатр у Нью-Йорку, унаслідок чого загинуло 120 осіб;

1927 - У Лондоні відкрили "Park Lane Hotel" - перший готель, у кожному номері якого була ванна кімната;

1929 - У Нашвіллі (Теннессі, США) організовано першу у світі школу тренування собак-поводирів;

1947 - У Великій Британії зареєстрували рекордно низьку температуру повітря - 26,7 градуса морозу;

1978 - Швеція першою у світі офіційно заборонила використання аерозольних балончиків через їхній руйнівний вплив на озоновий шар Землі;

1996 - Президент Франції Жак Ширак оголосив про повне припинення його країною ядерних випробувань;

2002 - Президент США Джордж Вокер Буш назвав Ірак, Іран і Північну Корею "Віссю зла".

Церковне свято

День пам'яті святого Лаврентія

Лаврентій Печерський був православним святим і подвижником, який жив у 13 столітті. Служив у Києво-Печерському монастирі та все своє життя присвятив молитві, посту та усамітненню.

День перенесення мощей Ігнатія Богоносця

Перенесення мощей Ігнатія Богоносця - християнське свято, присвячене перенесенню мощей святого Ігнатія Богоносця, єпископа Антіохії, з Риму до Антіохії.

Святий Ігнатій Богоносець був учнем апостола Іоанна Богослова і служив єпископом Антіохії протягом 40 років. Під час правління імператора Траяна його заарештували і відправили до Риму, де кинули на поталу звірам у Колізеї. Під час своєї подорожі він написав сім листів до різних церков, які є важливими джерелами ранньохристиянської теології.

Після його мученицької смерті 107 року, віряни зібрали його кістки і поховали їх у Римі. Згодом їх перенесли до Антіохії, де поховали у храмі. У 450 році святі мощі перенесли до нової церкви, збудованої на місці зруйнованої язичницької богині Фортуни. Мощі святого Ігнатія прославилися численними чудесами. У середині VII століття їх знову перенесли до Риму в церкву святого Папи Климента.

Іменини: Ігнатій, Лаврентій, Лука, Роман, Яків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА