12:52 27.11.2023

Польські фермери заблокували прикордонний перехід "Медика" і мають намір продовжити протест до 3 січня - ЗМІ

2 хв читати

Польські фермери з Oszukanej wsi розпочали блокаду прикордонного переходу в Медиці в понеділок, яка може тривати до 3 січня 2024 року, повідомляє pap.pl.

Згідно з повідомленням, пропуск легкових автомобілів, автобусів і вантажівок дозволено, але тільки з гуманітарною допомогою та військовою технікою. Водночас фермери не виключають посилення протестів.

Фермери вже блокували пункт пропуску в Медиці в четвер 23 листопада, але тоді акція протесту тривала з 9:00 до 20:00. Відсьогодні вона буде цілодобовою і, як анонсовано, триватиме до 3 січня.

За інформацією організатора страйку Романа Кондрова з Oszukanej wsi, щогодини через кордон пропускатимуть дві фури. Фермер висловлює обурення висловлюваннями міського голови Львова Андрія Садового. Він наголосив, що якщо "політики з іншого боку не схаменуться, ми посилимо протест".

Садовий 25 листопада написав у соціальній мережі Х (Twitter), що блокада українсько-польського кордону є ганебною. "Увесь ваш гігантський внесок у перемогу України в цій війні зводиться нанівець групою маргіналів, котрі блокують постачання гуманітарних товарів до країни, яка другий рік захищає свою незалежність і безпеку Європи", - зазначив міський голова Львова.

Кондров закликав політиків "схаменутися і почати вирішувати ситуацію на кордоні".

Як повідомлялося, через протест польських перевізників, який розпочався 6 листопада, на прикордонних переходах "Ягодин - Дорогуськ", "Краківець - Корчова" та "Рава-Руська - Гребенне" черги на в'їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягали до 40 км. За озвученою Мінвідновлення інформацією, на українсько-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%. У четвер, 22 листопада, блокада українсько-польського кордону поширилася на прикордонний перехід "Шегині-Медика".

Організатори блокади повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року, проте на окремих пунктах уже є дозволи про її продовження до лютого.

Учасники переговорів із боку України розраховують, що рішення про розблокування кордону буде досягнуто після призначення в Польщі нового уряду за підсумками нещодавніх виборів, яке очікується до середини грудня. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА