22:52 05.11.2023

Ізраїль вперше збив балістичну ракету за межами атмосфери Землі

2 хв читати
Ізраїль вперше збив балістичну ракету за межами атмосфери Землі

Ізраїльська система протиракетної оборони Arrow вперше збила ракету, випущену повстанцями-хуситами в Ємені, поза атмосферою Землі, вважається, що це перше збройне зіткнення в космосі, повідомляє в неділю The Telegraph.

Як повідомляють, балістична ракета була запущена з Ємену хуситами, що підтримуються Іраном, і пролетіла майже 1000 миль (близько 1600 км - ІФ-У) над Аравійським півостровом на шляху до своєї мети - ізраїльського портового міста Ейлат.

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що системи військово-повітряних сил відслідковували траєкторію ракети і перехоплювали її "в найбільш вдалий час і в найбільш сприятливому місці".

Балістична ракета, запущена в понеділок, була ракетою "Кадер" - покращеною версією іранської розробки "Шахаб-3". Маючи довжину понад 50 футів (15 метрів – ІФ-У), "Кадер" несе фугасну боєголовку, а дальність його дії дозволяє всьому Ізраїлю опинитися на відстані удару від хуситів, які зараз оголосили війну Ізраїлю і є ключовою частиною альянсу, що підтримується Іраном.

В АОІ оприлюднила невелику кількість подробиць про перехоплення, відомо, що на озброєнні ВПС Ізраїлю стоять кілька батарей систем ПРО Arrow-2, які використовують гіперзвукові ракети-перехоплювачі для знищення ракет, що наближаються в космосі. Міністерство оборони Ізраїлю опублікувало відео, що показує момент перехоплення, на якому на зображенні в штучних кольорах ледь помітна циліндрична форма балістичної ракети, що наближається, перш ніж вибух розмазується по екрану. На фотографіях з Ейлата видно слід диму від ракети-перехоплювача Arrow, а мешканці повідомили, що чули сильний вибух із землі.

Спочатку американо-ізраїльський проект Arrow була розроблена для боротьби з іракськими ракетами "Скад", якими ізраїльські міста були вражені під час першої війни у Перській затоці. Система ПРО Arrow спеціально створювалася для боротьби з такими цілями та була вперше розгорнута близько 25 років тому.

"Успішне перехоплення - це щось більше, ніж просто захист жителів Ейлата і завдання удару по хвастощі хуситів", - заявив представник ізраїльського міністерства оборони. "Насамперед це доводить Ірану, який стояв за запуском і поставив ракети, що Ізраїль має можливість діяти проти його ракетної програми, і це має набагато ширші наслідки для регіонального конфлікту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Укргідрометцентр попереджає про заморозки на ґрунті у східних регіонах 4 і 5 травня

Російський ракетний удар по Одесі знищив посилки на "Новій пошті" на 3 млн грн

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА