10:55 02.11.2023

Союзники були надто обережними в постачанні Україні технологій і зброї, що дало змогу РФ перегрупуватися, - Залужний

2 хв читати
Союзники були надто обережними в постачанні Україні технологій і зброї, що дало змогу РФ перегрупуватися, - Залужний

Західні союзники були надмірно обережними в постачанні Україні новітніх технологій і потужнішої зброї, але стримуючи постачання далекобійних ракетних комплексів і танків, вони дали змогу РФ перегрупуватися та зміцнити оборону після прориву України в Харківській області на півночі та в Херсонській на півдні наприкінці 2022 року, зазначив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

"Ці системи були найактуальнішими для нас торік, але вони з'явилися тільки цього року", - зазначив Залужний в інтерв'ю для The Economist, додавши, що те ж саме стосується літаків F-16, які мають з'явитися в України наступного року, коли вони будуть менш корисними, оскільки РФ покращила свою протиповітряну оборону.

При цьому головнокомандувач зазначає, що затримка з постачаннями зброї не є основною причиною скрутного становища України. "Важливо розуміти, що цю війну неможливо виграти зброєю минулого покоління і застарілими методами", - зазначив він, наголосивши, що вирішальне значення матимуть технології.

Водночас, за словами Залужного, немає жодних ознак того, що революційний технологічний прорив, наприклад у сфері безпілотників або радіоелектронної боротьби, не за горами. Проте він наполягає на тому, що в України немає іншого вибору, окрім як зберігати ініціативу, продовжуючи наступ, навіть якщо вона рухатиметься лише на кілька метрів за день.

"Як і в першу світову війну, ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут", - сказав Залужний, наголосивши, що для виходу з глухого кута потрібен величезний технологічний стрибок.

Він назвав своєю помилкою припущення, що він зможе зупинити РФ, знекровивши її війська. "Це була моя помилка. Росія втратила вбитими щонайменше 150 тис. осіб. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну", - зазначив Залужний.

"Давайте будемо чесними, це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя. А для нас... найдорожче, що в нас є, - це наші люди", - додав він.

З огляду на це Залужний намагається не дати війні перейти в окопи, оскільки довга війна вигідна РФ, країні, чиє населення втричі, а економіка вдесятеро перевищує українську. "Найбільший ризик позиційної війни на виснаження полягає в тому, що вона може затягнутися на роки і вимотати українську державу", - каже головнокомандувач.

За його словами, нині в Україні достатньо військовослужбовців, але що довше триватиме війна, то важче її буде підтримувати. "Нам потрібно шукати це рішення, нам потрібно знайти цей порох, швидко освоїти його і використати для якнайшвидшої перемоги. Тому що рано чи пізно ми виявимо, що у нас просто не вистачає людей для боротьби", - сказав Залужний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА