16:23 19.06.2023

Робота з метою використання заморожених у ЄС активів РФ для України триває - ЄК

2 хв читати
Робота з метою використання заморожених у ЄС активів РФ для України триває - ЄК

Євросоюз продовжує обговорення того, як можуть бути використані для відновлення України заблоковані в ЄС російські авуари, повідомив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Крістіан Віганд.

"Є два різні елементи. Насамперед є приватні активи - активи фізичних осіб і компаній, які можуть заморожуватися. Наразі заморожено еквівалент 24,1 млрд (євро - ІФ-У) активів", - сказав Віганд у понеділок на пресконференції в Брюсселі.

Він пояснив, що це ті активи, які могли бути заморожені в рамках накладених Євросоюзом обмежувальних заходів. Про їх використання для України, за його словами, тривають дискусії з державами-членами ЄС.

"Я особливо маю на увазі нашу пропозицію про кримінальне покарання за порушення санкцій", - уточнив представник ЄК, відповідаючи на запитання, чи є нове в реалізації ідеї конфіскації російських коштів з метою допомоги Україні.

Віганд зазначив, що остання Рада ЄС з юстиції та внутрішніх справ 9 червня узгодила свій підхід на основі цієї пропозиції, і на початку липня мають розпочатися переговори про відповідний союзний регламент з Європарламентом і Єврокомісією.

"У цієї роботи буде результат. Тому що в частині кримінальних покарань тепер можлива конфіскація активів при обході санкцій. Дискусії тривають, і ми сподіваємося, що дуже скоро це буде схвалено", - пояснив прессекретар.

Другий елемент, продовжив Віганд, це державні активи. Він нагадав, що згідно з 10 пакетом антиросійських санкцій оператори та держави-члени ЄС мали повідомити Єврокомісії про заморожені активи російського центробанку. Згідно з їхніми доповідями, заблоковані в Євросоюзі державні активи РФ становлять понад EUR200 млрд.

Дискусії, повідомив представник ЄК, тривають у робочій групі, заснованій шведським головуванням у Раді ЄС.

"Відбулося п'ять засідань, останнє - 25 травня. Робота триває в перспективі майбутньої Європейської ради, яка розгляне, яку вибрати опцію із запропонованих Європейською комісією декілька місяців тому. І лідери мають визначити найкраще використання Європейським Союзом відсотків з цих активів", - зазначив Віганд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА