17:44 12.05.2023

Зеленський оголосив про санкції для конфіскації російської частки "Запоріжсталі"

3 хв читати
Зеленський оголосив про санкції для конфіскації російської частки "Запоріжсталі"

Президент України Володимир Зеленський оголосив про нові санкційні пакети, затверджені ним у п'ятницю, згідно з одним із яких буде конфісковано частку металургійного комбінату "Запоріжсталь", контрольовану Росією.

"Перше - це пакет, що стосується "Запоріжсталі". Блокуємо вплив на цю компанію держави-терориста, який існував завдяки різним підставним та офшорним особам. Частка, контрольована Росією через один із системних банків, буде конфіскована і працюватиме заради України та українців", - сказав Зеленський у відеозверненні в п'ятницю.

Він наголосив, що "ми не залишимо жодного зв'язку держави-терориста в Україні, який вона може використати проти нашої держави, проти нашої економіки або проти наших людей".

Згідно з розміщеним на сайті глави держави указом №275, різко розширено та подовжено з трьох до 50 років запроваджені ще у 2021 році санкції проти держкорпорації розвитку "ВЭБ.РФ": якщо раніше вони передбачали лише запобігання виведенню капіталу за межі України, то тепер вони містять 16 пунктів. У списку юросіб із 28 позицій також прямі власники пакетів акцій "Запоріжсталі" Global Steel Investments Limited (Велика Британія), ТОВ "Київ Сек'юрітіз Груп" і ТОВ "Мідланд Кепітал Менеджмент", а також ті, що стоять далі в ланцюжку володіння Gorlane Business Inc (Британські Віргінські о-ви) і Eastrade Ltd (Багамські о-ви).

У списку фізосіб, затверджених указом, - 13 громадян Вірменії.

Як повідомлялося, у травні 2010 року Midland Resources Holding Limited (Гернсі, Велика Британія) Едуарда Шифріна та Олександра Шнайдера продала до 50% акцій "Запоріжсталі" групі російських інвесторів, інтереси якої представляли "Внешэкономбанк" та ІК "Тройка Диалог" і які купили також контрольну частку в "Індустріальному союзі Донбасу" (ІСД).

Потім у липні 2012 року "Метінвест" оголосив про консолідацію разом із групою інвесторів 50,0032% акцій "Запоріжсталі" (зокрема у "Метінвесту" - 49,032%). Наприкінці червня 2012 року гендиректором підприємства замість Віталія Сацького став заступник директора металургійного дивізіону групи "Метінвест" Ростислав Шурма, який очолював його до кінця листопада 2019 року, а нині є заступником голови Офісу президента.

"Метінвест", основними акціонерами якої є ПрАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (71,24%) і група компаній "Смарт-Холдинг", що також потрапила під санкції (23,76%), зазначав, що "Запоріжсталь" перебуває в процесі інтеграції в групу.

"Метінвест" у своїх останніх звітах повідомляв, що йому належить 49,99% у капіталі "Запоріжсталі". Згідно з даними в системі розкриття НКЦПФР, іншими великими акціонерами "Запоріжсталі" на кінець 2022 року були Global Steel Investments Limited - 12,3466% і належна їй "Київ Сек'юрітіз Груп" - 24,5003%, а також "Мідланд Кепітал Менеджмент" - 11,2224% акцій.

Згідно з даними британського реєстру, у липні минулого року значний контроль у Global Steel Investments Limited отримала кіпріотка з Гонконгу Марія Куцу (Maria Koutsou), яка також є директоркою компанії. До цього директорами були інші кіпріоти, а з 2004-го до 2010 року - Едвард Шифрін і Олександр Шнайдер.

Станом на серпень 2022 року власником Global Steel Investments Limited була зазначена Gorlane Business Inc. У матеріалах британського суду від 2020 року в спорі між Сергієм Тарутою, Олегом Мкртчаном і Віталієм Гайдуком було зазначено, що російський покупець ІСД хотів також купити Gorlane Business, якому належало майже 50% "Запоріжсталі".

У держреєстрі України власником "Мідланд Кепітал Менеджмент" зазначена компанія "Істрейд Лтд" без уточнення бенефіціара.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА