21:35 06.02.2023

Україна працює над отриманням першої ескадрильї іноземних бойових літаків

2 хв читати
Україна працює над отриманням першої ескадрильї іноземних бойових літаків

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про роботу команди президента Володимира Зеленського над розблокуванням рішення щодо надання Україні країнами-партнерами першої ескадрильї іноземних бойових літаків, повідомляється на сайті українського зовнішньополітичного відомства у понеділок.

"Не принципово, чи це буде американський F-16, шведський Grippen, французький Mirage чи Rafale, або ж Eurofighter. Принципово відкрити позицію, зняти табу та отримати першу ескадрилью літаків. Потім вже будемо визначатися, враховуючи доступність на ринку та обслуговування, на яку саме модель робити основну ставку", - сказав Кулеба увечері 6 лютого в ефірі національного телемарафону.

Міністр зазначив, що з погляду масовості на ринку та доступності обслуговування базовою моделлю для України є американський F-16. Водночас не обов'язково саме ця модель стане першим іноземним бойовим літаком, який отримає Україна: важливо розблокувати надання іноземних бойових літаків як таких.

"Я не маю сумнівів, що ми відкриємо опцію постачання бойових літаків. І тут Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони, Офіс Президента, особисто Президент Володимир Зеленський - вся команда працює над тим, щоб відкрити ці останні зачинені двері", - наголосив він.

Глава МЗС України додав, що наданню Україні бойових літаків заважають лише психологічні бар'єри країн-партнерів, і такі ж перешкоди свого часу заважали отриманню РСЗВ "Himars", ЗРК "Patriot" та західних танків, проте розблокувати постачання цих типів озброєння згодом вдалося. " Україна вже зібрала такий собі танковий зоопарк. Маємо рішення про надання Leopard, Challenger, Abrams і ми працюємо над отриманням французьких танків Leclerc. Тут головне відкрити позицію", – наголосив він.

Кулеба також зазначив, що жодні побоювання партнерів щодо надання Україні попередніх типів озброєння не справдилися. На його думку, так само не виправдаються страхи й побоювання щодо надання Україні іноземних бойових літаків, тому рішення слід приймати якнайшвидше.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА