07:45 23.12.2022

Туреччина поки не бачить кроків з боку Фінляндії та Швеції для вирішення питання щодо їхнього вступу в НАТО

2 хв читати
Туреччина поки не бачить кроків з боку Фінляндії та Швеції для вирішення питання щодо їхнього вступу в НАТО

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у четвер, що Стокгольм і Гельсінкі так само не виконують зобов'язання, які передбачені угодою трьох країн для врегулювання питання про членство Швеції та Фінляндії в НАТО, повідомляє "Анадолу".

"Практичних кроків щодо видачі Фінляндією та Швецією Туреччині осіб, причетних до тероризму, а також заморожування активів злочинних структур немає", - передає "Анадолу" слова Чавушоглу після зустрічі зі своїм шведським колегою Тобіасом Більстрьомом.

Однак глава МЗС зазначив, що Стокгольм вживає і правильних дій, і згадав депортацію Швецією до Туреччини людини, пов'язаної з Робочою партією Курдистану. Також Чавушоглу вказав на просування вперед щодо скасування обмежень на постачання оборонної продукції до Туреччини.

У свою чергу глава МЗС Швеції Більстрьом на пресконференції наголосив, що Стокгольм дотримується своїх зобов'язань у рамках тристоронньої угоди.

"Швеція виконує свої обіцянки. Ми дуже серйозно ставимося до цього. Ми почали робити кроки щодо кожного пункту меморандуму і продовжуватимемо їх реалізовувати", - сказав дипломат.

Країни-члени НАТО підписали протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до Північноатлантичної ради 5 липня 2022 року. Ці держави приєднаються до НАТО, коли всі держави-члени ратифікують протоколи про вступ.

На сьогодні із 30 країн-членів НАТО членство Швеції та Фінляндії в альянсі поки що не ратифікували Туреччина та Угорщина. При цьому Угорщина заявила про намір ратифікувати протоколи у лютому наступного року.

Туреччина заблокувала процес вступу, зажадавши від скандинавських країн оголосити терористичними курдські організації та видати осіб, які обвинувачуються у тероризмі, а також скасувати заборони на постачання зброї Анкарі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА