19:48 12.10.2022

РНБО внесла зміни до персональних санкцій проти Януковича, Лебедєва, Курченка та Дерипаски

2 хв читати
РНБО внесла зміни до персональних санкцій проти Януковича, Лебедєва, Курченка та Дерипаски

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про набуття чинності рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня, яким вносяться зміни до персональних санкцій проти низки фізичних осіб.

Відповідний указ №694/2022 оприлюднено на сайті президента.

Згідно з текстом рішення, РНБО підтримала внесені Кабінетом міністрів пропозиції щодо застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних обмежувальних заходів, введених проти колишнього президента України Віктора Януковича, ексміністра оборони України Павла Лебедєва, українського підприємця Сергія Курченка та російського бізнесмена Олега Дерипаски.

Нові санкції передбачають блокування активів зазначених осіб – а саме тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать їм, а також активами, щодо яких вони можуть прямо чи опосередковано (через інші фізичні чи юридичні особи) вчиняти дії, тотожні за змістом здійснення права розпорядження ними.

Санкції встановлено на 10 років.

Раніше санкції, запроваджені проти Януковича, Лебедєва, Курченка та Дерипаски, передбачали лише обмеження на право користування майном, яке безпосередньо належить їм. Обмеження встановлювалося безстроково.

Інші санкції, встановлені безстроково рішеннями РНБО від 19 березня 2021 року та 18 червня 2021 року, залишаються чинними.

Ці санкції включають обмеження торговельних операцій, припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, а також повну заборону на заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів у територіальне море України, її внутрішні води та порти. Передбачаються заходи, спрямовані на запобігання виведенню капіталів за межі України, припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави. Накладено заборону на передачу технологій та прав на об'єкти права інтелектуальної власності, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, наявність яких є умовою для здійснення певного виду діяльності (зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами), заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави та заборону участі у приватизації, оренді державного майна.

Також обмеження передбачають позбавлення державних нагород України та інші санкції, які відповідають засадам їх застосування, встановленим чинним законодавством (позбавлення військових звань, спеціальних звань, класних чинів).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА