12:41 11.09.2022

ISW: За останні п'ять днів ЗСУ деокупували понад 3 тис. кв. км території України, це більше, ніж захопили російські війська з квітня

2 хв читати

Збройним силам України за останні п'ять днів вдалося деокупувати понад 3 тис. кв. км території країни, що перевищує площу території, захопленої російськими військами в усіх операціях, починаючи з квітня, повідомляє сайт Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що українській армії під час контрнаступу в Харківській області вдалося "розгромити" російські сили та зруйнувати північний фланг російського угрупування на Донбасі.

"Українські сили прорвали російські позиції на глибину до 70 кілометрів у деяких місцях. Російські війська не ведуть контрольований відхід і спішно залишають південний схід Харківської області, щоб уникнути оточення навколо Ізюму", - повідомляють в Інституті.

Там нагадують, що раніше російські окупанти послаблювали північний фланг Донбасу, перекидаючи підрозділи з цього району на південь України, що ускладнювало зусилля щодо сповільнення контрнаступу ЗСУ або щонайменше розгортання сил прикриття для відступу.

На думку аналітиків, ЗСУ захоплять місто Ізюм у найближчі 48 годин, якщо вони ще цього не зробили. При цьому в Інституті уточнюють, що звільнення Ізюма стане "найзначнішим військовим досягненням України після перемоги у битві за Київ у березні".

Крім того, в ISW зазначають, що нездатність Міноборони Росії визнавати провали російської армії в Харківській області руйнує російський інформаційний простір, оскільки оголошення про виведення військ із Харківської області та нездатність окупаційної влади організувати евакуацію відштовхують російських блогерів і націоналістичні спільноти, які підтримують плани Кремля щодо захоплення всієї України.

Аналітики додають, що, за інформацією офіційних представників, українські сили ведуть позиційні бої і в Херсонській області, проте конкретні напрямки операції поки що не розкриваються.

Також повідомляється про те, що зайва реклама набору на контрактну службу та зарахування до добровольчих загонів у російських регіонах викликає критику серед місцевих росіян та блогерів. Так, жителі Хабаровського краю подали петицію з проханням відправити губернатора регіону Михайла Дегтярьова на фронт в Україну після того, як він заявив, що хотів би воювати в Україні, якби не обіймав своєї посади.

В Інституті також зазначають, що на тимчасово окупованих територіях Луганської області російські загарбники продовжують насильницьку мобілізацію чоловіків, зокрема осіб з інвалідністю та пенсіонерів.

Також російська армія намагається вербувати чоловіків із Центральної Азії на службу за контрактом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочався другий процес проти групи "Рейхсбюргерів"

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА